Første steget til å bekjempe økende ulikheter og barnefattigdom er å være ærlig om årsakene

Jonas Gahr Støre har i mange år gjort seg høy og mørk om at han har politikken for å motvirke at forskjellene i samfunnet øker, og den økende fattigdommen som rammer familier og barn.

Mahmoud Farahmand, Stortingskandidat nr. 1

Samtidig har folk flest fått dårligere råd på Støres vakt. Resultatet er større ulikheter og et mer tynnslitt samfunnslim.

Støre snakket i opposisjon om økte forskjeller fordi «sterke krefter virker i den retningen»

«Vi må være ærlige på at vi er nødt til å finne nye svar. Og vi må være like ærlige på at det kommer til å koste,» sa Støre i et intervju med Dagsavisen.

Dessverre vil ikke Støre være ærlig om hovedårsaken. Det er nemlig innvandring, og da er det alltid vanskelig for Arbeiderpartiet å adressere problemet.

«Det blir stadig flere barn som vokser opp i fattige familier. Dere, da er det så galt, så farlig, med politikk som forsterker forskjeller, som øker avstanden mellom vanlige folk og de som har mest makt eller penger i landet vårt» sa Støre på Arbeiderpartiets landsmøte i 2021.

Den logiske slutningen av Støres argumentasjon er at det er «farlig» med for høy innvandring.

Men Støre har siden han ble valgt til partileder konsekvent nektet å anerkjenne at barnefattigdommen øker i Norge på grunn av innvandring.

Nylig fikk vi en ny rapport fra SSB. Den bekrefter mye av det som har vært kjent i en årrekke om sammenhengen mellom økende ulikhet, barnefattigdom og innvandring.

I 2010 levde 7,2 prosent av barn i Norge i fattige familier. I 2022 var tallet 10,3 prosent.

Forskerne skriver: «Innvandring isolert sett har bidratt med så mye som 80 prosent (!) av økningen i barnefattigdom mellom 2010 og 2022. Selv når du tar høyde for økt utdanningsnivå blant foreldre som har bidratt i motsatt retning, forklarer fortsatt innvandring omtrent halvparten av økningen i barnefattigdom i Norge.»

Tallene er alarmerende.

Statsministeren må slutte å stikke hodet i sanden. Hver gang han blir utfordret om innvandring løper han og gjemmer seg.

Skal Støre ha troverdighet om fattigdom må han snart begynne å snakke om årsakene. Og ikke minst være ærlige om dem. Samtidig går debatten i Arbeiderpartiet om man skal ta imot mange eller enda flere flyktninger. Denne tilnærmingen vitner om en lite realitetsorientert debatt om innvandring og fattigdom.

Berøringsangsten og snillismen på venstresiden lever fortsatt i beste velgående. Også i statsministerboligen. Det går først og fremst utover de som rammes av den. Barnefamiliene og folk som sliter med å få endene til å møtes.

Første steget til å bekjempe økende ulikheter og barnefattigdom er å være ærlig om årsakene. Da vil Støre fort finne ut at løsningene ikke bare ligger i sosialpolitikken, men først og fremst i innvandrings- og integreringspolitikken. Disse forskjellene rammer innvandrere som allerede bor i Norge.

Forskjellene øker på hans vakt nettopp fordi «sterke krefter virker i den retningen», som han selv sa. Statsministeren evner ikke å peke på det alle ser. De sterke kreftene er innvandringen.

Støre henger dessverre igjen i den naive 90-tallspolitikken.