God påske – men ikke for alle 

Vi kan ikke lukke øynene for vold i nære relasjoner – heller ikke i påskeferien.

Helene Røsholt, stortingskandidat nr. 2

For de fleste er påskeferien en tid for avslapning, samvær og gode minner. Men for mange – særlig kvinner og barn – betyr ferie heller mer frykt enn frihet. Vold i nære relasjoner tar ikke ferie. Tvert imot kan fraværet av skole, jobb og vanlige rutiner forsterke den isolasjonen og redselen mange lever med til daglig.

Høyre har alltid vært opptatt av trygghet – både i gatene våre og i hjemmene våre. Derfor må vi ta vold i nære relasjoner på største alvor. Vi vet at det er en av de største kriminalitetsutfordringene i Norge, og at den rammer på tvers av samfunnslag. Hvert år utsettes mellom 75.000 og 150.000 mennesker for vold i nære relasjoner, ifølge Riksrevisjonens rapport. De fleste er kvinner. Mørketallene er store. Volden kan ha mange former, den kan være fysisk, psykisk, seksuell og materiell. Den er et forvarsel på det mest alvorlige utfallet, 70 % av all vold skjer innenfor husets fire vegger, og i de siste årene har vi sett en bekymringsfull økning i partnerdrap. I 2023 var nesten halvparten av alle drap i Norge partnerdrap. Det er uakseptabelt.

Derfor er jeg veldig glad for at det på Høyres landsmøte i mars ble flertall for å vurdere muligheten for å sjekke om en partner er tidligere dømt for vold i nære relasjoner eller seksuelle overgrep, etter modell fra «Clare’s Law» i Storbritannia, hvor politiet gjør grundige vurderinger av alvorlighetsgrad og risiko for gjentakelse før de gir ut informasjon om tidligere dommer. 

Vi må også sikre at krisesentrene har nok ressurser til å ta imot de som trenger hjelp, også i ferietiden. Politiet må ha kapasitet til å prioritere anmeldelser om vold i hjemmet, og hjelpeapparatet må være tilgjengelig når behovet er størst. Vi trenger flere politifolk! Samtidig må vi jobbe langsiktig for å forebygge vold – både gjennom holdningsarbeid, tidlig innsats og strengere sanksjoner for overgripere. Høyre mener at omvendt voldsalarm skal være hovedregelen. Det er fremdeles altfor mange ofre for vold som i dag bærer en dobbel byrde ved at de først utsettes for vold, og så må bære en voldsalarm og leve i frykt for voldsutøveren. Det skal være voldsutøver som bærer denne alarmen. Og vi skal sikre ofrene for vold bedre, ved at gjerningspersonen kan pålegges å flytte fra nærområdet der ofrene bor. 

Dersom du er utsatt for vold: Kontakt krisesenter, Politiet eller hjelpelinjen på telefon 116 006. Vold i nære relasjoner er aldri en privatsak, og om du mistenker at noen er utsatt for vold, vær ei «brysom nabokjerring» enten du er på hytta eller hjemme.

Ingen skal måtte tilbringe påskeferien i frykt. Ingen barn skal grue seg til skoleferien fordi de vet at den betyr flere dager med vold og utrygghet hjemme. Samfunnet har et ansvar for å se, lytte og handle. Det ansvaret tar vi i Høyre på alvor – også når sola skinner og resten av Norge drikker solo, spiser appelsiner og kvikklunsj.