Nok er nok: De som terroriserer samfunnet må fjernes fra gatene, og det haster!
Vi må slutte å unnskylde det uakseptable. Når ungdom velger kriminalitet – igjen og igjen – må det få tydelige og alvorlige konsekvenser. Ikke dialogmøter og klapp på skulderen.

Den sjokkerende nyheten kom: En 75 år gammel kvinne er død etter den påsatte bussbrannen. Flere er skadet. Det er dypt tragisk, og helt unødvendig. Den siktede er en 15 år gammel gutt – en ungdom med rundt 40 tidligere ran og overfall på samvittigheten. Hvordan har dette fått fortsette?
Dette handler ikke lenger om enkeltpersoner, men om et system som ikke klarer å håndtere brutal, økende ungdomskriminalitet. Når tenåringer i praksis får fritt spillerom til å rane, true og skade, uten at samfunnet setter foten ned, da er noe riv ruskende galt. Hvorfor har han fått rundt 40 sjanser?
Vi må slutte å unnskylde det uakseptable. Når ungdom velger kriminalitet – igjen og igjen – må det få tydelige og alvorlige konsekvenser. Ikke dialogmøter og klapp på skulderen. Ikke flere sjanser uten innhold. Men sanksjoner som faktisk virker. Det betyr strengere straffer, tidligere inngripen, og mer bruk av lukkede institusjoner for unge gjengangere. Det er alvorlig kriminalitet det er snakk om, ikke epleslang.
For la oss si det rett ut: Noen ungdommer er ikke bare i risiko for å falle utenfor – de har allerede valgt en livsstil som skader alt og alle rundt dem. Og uten tydelige grenser, vil de fortsette. De skaper frykt i nærmiljøer, utrygghet på skoleveier og redsel på kollektivtransport. Det kan vi ikke lenger godta. Dette kunne dessverre like gjerne skjedd i Grenland, vi har unge lovbrytere i samme kategori.
Kriminelle ungdomsgjenger har fått herje for lenge. Nå er det nok. Samfunnet må sette tindrende klare grenser, og vise at det faktisk finnes en grense for hvor mange sjanser du får før du må bort fra gatene. Også for den enkelte, de må få oppfølging, og skjermes fra seg selv, ingen burde få drap på samvittigheten når man er 15 år, samfunnet burde grepet inn for lenge siden.
Dette handler ikke bare om sikkerhet, det handler også om tillit. Hvis folk flest opplever at vold, ran og hærverk ikke blir slått hardt ned på, undergraves den allmenne rettsfølelsen i samfunnet. Og når tilliten til politi, domstoler og politikere rakner, da rakner også selve limet i demokratiet.
Vi i Høyre mener det må et tydelig politisk skifte til. Strengere straffer for unge som begår grov og gjentatt kriminalitet. Mer bruk av lukkede institusjoner og ungdomsfengsler. Tidlig inngripen – men også tidlig ansvar. Det er på tide at ungdommer som velger kriminalitet, møter et samfunn som ikke lenger aksepterer alvorlig kriminalitet bare fordi de er unge. Vi kan ikke akseptere at ungdomskriminelle lever uten konsekvenser. Nå må de forstå alvoret.