Støres selvbilde er ute av alle proporsjoner

Jonas Gahr Støre hevder Støre-regjeringens rammevilkår for næringslivet har vært forutsigbare de siste årene. God jul, sier jeg.

Mahmoud Farahmand er Telemark Høyres 1. kandidat på stortingslisten
Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

«Vi har stabilitet i de økonomiske og politiske rammevilkårene», hevdet Støre fra Stortingets talerstol onsdag 23. april, og la til: «Norsk økonomi går godt, og det skyldes at det er forutsigbarhet og trygghet for styringen av Norge».

Selvskryt skal man lytte til – for det kommer fra hjertet. Men vi bør kunne forvente mer av landets statsminister. På Støre-regjeringens vakt har uforutsigbarhet for norske eiere og norsk næringsliv vært hovedregelen.

Selvbildet overskygger sannheten

Støre lever i en virkelighet hvor det ser ut til at selvbildet overskygger sannheten om at regjeringen har innført nye skatter over natten, midlertidige skatter og skatter med tilbakevirkende kraft. Det er oppsiktsvekkende hvor selvtilfreds Støre er. Han kan umulig ha snakket med næringslivet og norske eiere.

Ett år etter Støre-regjeringen overtok, skulle de plutselig forklare hvordan skatteløftet egentlig skulle forstås. Skatteløftet gjelder ikke for skatt på formue, utbytte eller helt nye skatter, proklamerte partiet.

I løpet av fire år har Støre-regjeringen hentet inn 130 milliarder kroner mer i skatt. Forståelig nok har det skapt stor uforutsigbarhet og uro blant norske bedrifter.

Full brems

Verdiskapere og store verdier er flyttet ut av landet, gründere og kloke hoder ser etter muligheter i andre land, og det er full brems i nye bedrifter som etableres i Norge. Utviklingen burde fått lysene til å blinke rødt, men statsministeren er aller mest opptatt av å skryte av egen innsats.

Den bitre sannheten er at selv om landet har fått en ny finansminister, har vi ikke fått en ny skattepolitikk.

Jens Stoltenberg fører nøyaktig den samme politikken som Trygve Slagsvold Vedum gjorde de i tre og halvt årene han var minister. Den eneste forskjellen er at der Vedum i det minste var ærlig om at han økte skattene, forsøker Stoltenberg og Støre å skygge over det.

Nok en gang kommer Arbeiderpartiet med et nytt skatteløfte som skal «skape ro og forutsigbarhet». Arbeiderpartiets nye skatteløfte skal visstnok holdes denne gangen. Det underlige er at Støre nekter å avklare sentrale spørsmål i skatteløftet om å fryse skattene på et skyhøyt nivå.

Lang tradisjon med brutte skatteløfter

Gjelder løftet for både bedriftene og privatpersoner isolert? Eller er det samlet? Når nivået visstnok skal fryses må noen få mer i skatt hvis noen skal få mindre.

Hvem skal det være?

Støre har allerede gått tilbake på deler av løftet, som ikke ser ut til å gjelde for avgifter som pålegges bedriftene.

Arbeiderpartiet har lang tradisjon for å bryte skatteløfter. Når Støre er så selvtilfreds med de siste 3,5 årene, er det grunn til å tro at skatteløftet blir brutt igjen, og at uforutsigbarheten for norske bedrifter og arbeidsplasser vil vedvare. Det betyr at regjeringen vil kunne innføre nye skatter, midlertidige skatter og høyere skatter.

Manglende næringslivsforståelse

«Jeg vil hevde at Norge kan melde seg på i en konkurranse om å være verdens beste land å etablere bedrift i. Fordi vi har godt utdannede folk, og vi har stabilitet i de økonomiske og politiske rammevilkårene» sa Støre i Stortinget.

Norge bør være med i konkurransen, men da trengs en statsminister og regjering som forstår næringslivet, og skaper forutsigbarhet.

For å være forberedt og føre en politikk som fungerer, må man først anerkjenne at politikken som har blitt ført har vært feilslått.

Dessverre har ikke statsminister Støre et selvbilde som er forenlig med en slik tilnærming.