Tydeligere krav og strengere innvandringspolitikk – for trygghet og fellesskap i Telemark.
Det norske fellesskapet er tuftet på tillit, trygghet og et sterkt verdigrunnlag. Dette fellesskapet må vi verne om – ikke minst her i Telemark, der mange lokalsamfunn i dag opplever økt uro, økt utenforskap og økende kriminalitet.

Vi skal stille opp for mennesker i nød, men vi må også stille tydelige krav – både til dem som ønsker å komme hit, og til integreringssystemet vårt. For mange som kommer til Norge, uten reelt beskyttelsesbehov, legger press på systemet og svekker tilliten til asylinstituttet. Det er urettferdig overfor dem som faktisk flykter fra krig og forfølgelse. Derfor ønsker Høyre å stramme inn regelverket, sikre raskere retur av dem uten oppholdstillatelse, og hindre at Norge blir en havn for kriminelle nettverk.
I Grenland og flere andre områder i Telemark har vi sett en utvikling som bekymrer: økende ungdomskriminalitet, rekruttering til gjenger og større trykk på velferdssystemet. Flere rapporter peker på en overrepresentasjon av unge menn med innvandrerbakgrunn i kriminalitetsstatistikken. Dette er ikke en kritikk av innvandrere som gruppe, men et uttrykk for at integreringen ikke fungerer godt nok – og at vi har sviktet i å stille krav tidlig nok. Venstresiden har åpnet for mer liberal innvandringspolitikk, samtidig som de er mer opptatt av rettighetene til kriminelle enn tryggheten til vanlige folk. Det er feil vei å gå. Vi trenger tydelige grenser – både ved riksgrensen og i møte med kriminelle i våre egne gater.
For Høyre er det viktig å slå fast følgende: Norge skal ha kontroll på hvem som kommer hit, hvorfor de kommer og hvordan de bidrar. Derfor ønsker vi en strengere og mer ansvarlig innvandringspolitikk – ikke fordi vi er imot innvandring, men fordi vi vil sikre at den fungerer. Asylsystemet må ikke bli en bakvei til varig opphold for personer uten beskyttelsesbehov, og familiegjenforening må kobles tydeligere til egenforsørgelse og deltakelse i samfunnet. Vi i Høyre mener at integrering handler om plikter så vel som rettigheter. Den som kommer til Norge må forplikte seg til å lære norsk, delta i samfunnet og følge lovene våre. Gjør man ikke det – og i verste fall begår alvorlig kriminalitet – må det få konsekvenser. Vi mener at det må bli enklere å utvise personer uten norsk statsborgerskap som begår grov kriminalitet. Tryggheten til innbyggerne våre skal veie tyngst.
I dag ser vi for mange eksempler på unge gutter som faller utenfor skole, jobb og fritidsaktiviteter – og som i stedet havner i kriminelle miljøer. Dette starter ofte med manglende språkferdigheter, fravær av foreldreinvolvering og et system som setter lavere forventninger. Vi trenger tidligere innsats, strengere reaksjoner ved lovbrudd, og en tydelig forventning om å lære norsk, komme i arbeid og respektere våre lover og normer. Høyre vil derfor styrke muligheten for utvisning ved alvorlig kriminalitet, og stramme inn familieinnvandringen. Vi vil også innføre krav om arbeid, utdanning eller opplæring -altså aktivitet, kall det gjerne integrering for å få visse ytelser. Samtidig må da integreringstilbudene kobles tettere til arbeidslivet og språkopplæring. Vi kan ikke lukke øynene for de utfordringene vi står overfor. En svak eller naiv innvandringspolitikk rammer ikke bare tilliten i samfunnet, den gjør det også vanskeligere for de mange som faktisk ønsker å bidra, jobbe og bli en del av fellesskapet.
Vi må tørre å sette grenser for hvilke verdier vi ønsker i Norge. Æreskultur, sosial kontroll, kvinneundertrykkelse og religiøs ekstremisme hører ikke hjemme i et moderne samfunn. Her må vi være kompromissløse – både gjennom regelverk og gjennom det sosiale presset fra storsamfunnet. Vi kan ikke være naive når vi ser at det utvikler seg parallelle samfunn og lukkede miljøer hvor kriminelle aktører får fotfeste.
Grenland og Telemark skal være gode steder å vokse opp – for alle. Det betyr at vi må ta tak i problemene før de vokser oss over hodet. En strengere innvandringspolitikk og en tydeligere integreringspolitikk er ikke det motsatte av solidaritet. Tvert imot: Det er en forutsetning for et samfunn med samhold, rettferdighet og trygghet for alle. Telemark og Grenland er regioner med rike tradisjoner, sterke lokalsamfunn og et næringsliv i utvikling. Men vi står også overfor utfordringer vi må tørre å ta på alvor – blant dem er kriminalitet knyttet til enkelte innvandrermiljøer og manglende integrering.
Jeg er stolt av mangfoldet i vårt fylke. Men mangfold uten fellesskap og trygghet skaper splittelse, ikke samhold. Som stortingskandidat for Høyre i Telemark vil jeg kjempe for en ansvarlig politikk – der vi stiller opp for de som trenger beskyttelse, men også setter grenser og beskytter vårt eget samfunn. Norge skal hjelpe mennesker på flukt, men vi skal gjøre det på en måte som er til å leve med over tid – både økonomisk og sosialt. Det betyr lavere innvandring, færre asylankomster og bedre integrering av dem som allerede er her.
Vi tørre å si det som det er: Vi skal hjelpe dem som virkelig trenger beskyttelse – men vi skal ikke være naive. For å beskytte velferdsstaten og sikre et trygt samfunn for alle, må vi føre en ansvarlig og stram innvandringspolitikk – kombinert med en tydelig innsats mot kriminalitet.