Regjeringen lanserer ny nasjonal strategi for kunstig intelligens

Kunstig intelligens (KI) kommer til å være et viktig hjelpemiddel slik at vi kan jobbe smartere og mer effektivt. Det er viktig når vi skal opprettholde et bærekraftig velferdssamfunn også i årene som kommer.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup har stor tro på mulighetene kunstig intelligens byr på. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Getty Images
For å sette fart og retning på arbeidet med å utvikle og bruke kunstig intelligens i Norge, har regjeringen lagt frem en ny nasjonal strategi for kunstig intelligens.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup mener kunstig intelligens er svært nyttig og vil bidra til å styrke flere sentrale samfunnsområder.

-Kunstig intelligens vil gi oss mulighet til å skape verdier og arbeidsplasser i privat sektor, bedre tjenester i offentlig sektor, og en enklere hverdag for folk flest. Samtidig reiser bruk av KI en rekke problemstillinger, sier Astrup.

Gode forutsetninger i Norge

Astrup forteller at Norge har gode forutsetninger til å utvikle trygg og sikker kunstig intelligens. Han mener Norge både har gode forutsetninger og særskilte fortrinn.

-Norge har gode forutsetninger for å lykkes med kunstig intelligens. Vi har en kompetent befolkning, en digitalisert offentlig sektor, og en teknologisk avansert industri som har både evne og vilje til å ta i bruk ny teknologi, forteller Astrup. Og legger til:


– Norge har særskilte fortrinn innen hav, klima, miljø, energi, transport, helse, offentlig forvaltning og samfunnssikkerhet. Disse skal vi også utnytte når vi utvikler KI-løsninger.

Etisk og pålitelig

-Kunstig intelligens som utvikles og brukes i Norge skal etisk og pålitelig, og respektere menneskerettighetene og demokratiet. I strategien lanserer regjeringen derfor et sett med etiske prinsipper for kunstig intelligens, fortsetter Astrup.

-Noen er kanskje litt skeptiske til kunstig intelligens. Men jeg tror teknologien kan være veldig nyttig hvis vi lykkes med å inkludere menneskelige vurderinger og menneskelige erfaringer, avslutter Astrup.

Les hele strategien for kunstig intelligens her.