Utenriksministeren: Noen ganger må vi ta vanskelige valg

– Jeg forstår godt at denne saken skaper sterke følelser på begge sider, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Foto: Julia Marie Naglestad for NRK

Torsdag for en drøy uke siden hentet regjeringen en norsk kvinne som er siktet for tilknytning til IS og hennes to små barn tilbake til Norge. Dette har vært en krevende sak der regjeringen ble stilt overfor flere vanskelige dilemmaer, men der vi likevel måtte ta en beslutning.

– Vi måtte ta stilling til følgende: Hva er viktigst? Er det viktigst å la være å hente hjem mor? Eller er det viktigst å hente hjem et barn som vi frykter kan være alvorlig sykt? For meg, og for flertallet i regjeringen, ble hensynet til barnet det viktigste. Risikoen for at sykdommen kunne forverre seg og at barnet i verste fall kunne dø, veide tyngst, forklarer Søreide.

Har jobbet med saken i lengre tid

Dette har vært en krevende sak. I Utenriksdepartementet har regjeringen jobbet med denne saken i lengre tid.

– I likhet med mange andre i Høyre, var det heller ikke noe ønske for meg å hjelpe moren hjem til Norge. Vi forsøkte å finne alternative løsninger, men det lot seg ikke gjøre, fortsetter Søreide.

Fryktet alvorlig sykdom

Utenriksministeren forteller at hun har fått spørsmål om hvor sykt barnet egentlig er.

– Vi tok en beslutning basert på den kunnskapen vi hadde tilgjengelig. Den informasjonen ga oss grunn til å frykte alvorlig sykdom hos moren, sier Søreide. Og legger til:

– Bekymringen ble også underbygget av helseopplysninger som ble lagt frem av mors advokat. Helseundersøkelsene var utført av medisinsk personell i Al Hol og Raqqa.

Barnet er nå til behandling på sykehus. Det er opp til mor eller morens advokat å gi eventuelt ytterligere informasjon om barnets helsetilstand ettersom det er taushetsbelagt.

Utenriksministeren besøker Lindmo i kveld

I kveld besøker Søreide NRK-programmet Lindmo. Der skal hun blant annet snakke mer om denne saken.

Sendingen starter på NRK 1 og NRK TV klokka 21:50 fredag kveld.