Norges første kvinnelige utenriksminister er et A-menneske og elsker «gamlismat»

Ine Eriksen Søreide står veldig tidlig opp, har en forkjærlighet for «gamlismat» og skulle ønske hun hadde anledning til å gå på flere konserter. Som landets utenriksminister bruker hun mye tid på å forsvare forpliktende internasjonalt samarbeid.

FØRSTE KVINNE: Ine Eriksen Søreide ble historisk da hun ble utnevnt som Norges utenriksminister i 2017. Hun er nemlig første kvinne i statsrådposten. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.
– Det er en kjerneinteresse for et lite land som Norge. Sikkerheten vår for eksempel, er helt avhengig av det. Derfor bruker vi mye ressurser på å styrke og utvikle NATO, i tillegg blir 2020 et viktig år for nedrustning, forteller Ine Marie Eriksen Søreide.

Internasjonalt samarbeid

Hun er fremdeles Norges utenriksminister etter rokaden i regjeringen, og har nå mange viktige saker på blokka. Blant annet jobber hun tett med EU for å skjerpe klimamålene.

– I tillegg er EØS-avtalen helt avgjørende for handel og økonomisk vekst i distriktene. Og så er det innspurt i Norges kampanje for en plass i FNs sikkerhetsråd. Ikke minst, blir kampen for menneskerettigheter sentral fremover, sier hun.

Jobbet i blomsterbutikk

Ine Eriksen Søreide kommer fra Strømmen og bodde i Tromsø i ti år før hun flyttet til Oslo. I Tromsø studerte hun juss og jobbet i blomsterbutikk:

– Jeg jobbet i en veldig koselig blomsterbutikk i ti år. Det var en jobb jeg var veldig, veldig glad i. Jeg jobbet alle helger og ferier ved siden av skole og studier, forteller Søreide.

Første kvinne

Søreide har vært statsråd under hele Solberg-regjeringen, først forsvarsminister fra 2013 til 2017 og deretter utenriksminister. Da hun ble utnevnt til utenriksminister, ble hun historisk: Aldri før har hadde Norge hatt en kvinnelig utenriksminister. Hun var på det tidspunktet 41 år og dermed den yngste til stillingen på 107 år.

– Nå har jeg vært statsråd i over seks år, i to strålende departementer. Det er utrolig meningsfullt å få lov til å jobbe med det man liker best og få påvirke utviklingen. Uansett hva enkelte andre måtte mene, er det et absolutt privilegium, sier hun.

I årene før årtusenskiftet var hun vararepresentant til Stortinget, og møtte senere fast da Per Kristian Foss ble finansminister i Bondeviks andre regjering. Siden 2005 har hun vært fast innvalgt fra Høyres Oslo-liste og har sittet i en rekke komiteer på Stortinget.

EU-kamp

Om man spør Ine Eriksen Søreide om hvor det politiske engasjementet kom fra, husker hun det klart og tydelig:

– Den store politiske oppvåkningen var Berlinmurens fall. Da var jeg 14 år. Jeg fortsatte å være politisk engasjert etter det, men meldte meg først inn i Unge Høyre under EU-kampen i 1994, sier hun.

Søreide var 1. nestleder i Troms Unge Høyre i 1995-1996. Siden har hun hatt en rekke verv i partiet. Hovedgrunnen for at Høyre ble partiet for Søreide, var tanken om frihet, menneskerettigheter og troen på at alle skal kunne ta frie valg.

– Det som gjorde at jeg meldte meg inn i partiet var utvilsomt EU-saken. Jeg drev ja-kamp i Nord-Norge. I tillegg var jeg jo også veldig engasjert i menneskerettigheter og skolepolitikk, forteller hun.

Konserter og «gamlismat»

Mye av livet går med til jobb, men når Søreide først har fri, er hun veldig glad i å gå på konserter.

– Jeg skulle gjerne hatt mer tid til det, sier hun.

Men uansett om hun jobber eller har fri, liker hun å få mye ut av dagene:

– Det er kanskje ingen hemmelighet at jeg står opp veldig tidlig, sier hun.

Og hvis man spør henne om flere fun facts, svarer hun:

– Jeg har en forkjærlighet for «gamlismat». Jeg liker faktisk kabaret med krabbe og aspik og alt det gode.