Ingen endring i vannkraftbeskatningen

Etter innspill fra kommunene og næringen har regjeringen i dag besluttet at det ikke blir endringer i vannkraftbeskatningen.

Høyres Mudassar Kapur gleder seg over avgjørelsen. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Kraftskatteutvalget leverte sin utredning 30. september 2019. Utvalgets rapport har vært på høring, og det har kommet inn mange høringssvar. For Høyre har det viktigste i denne saken vært forutsigbarhet for kommunene og næringen.

Leder av Stortingets finanskomite, Mudassar Kapur gleder seg over avgjørelsen.

– Jeg er svært fornøyd med at regjeringen har lyttet til kommunene og kommer med en tidlig avklaring i denne saken. Kraftinntekter utgjør en svært viktig inntektskilde for svært mange kommuner, og regjeringen har nå gitt innbyggerne i disse kommunene en svært viktig avklaring.

Kapur viser til at rapporten fra utvalget har skapt stor usikkerhet i bransjen og kommunene, og mener avklaringen fra regjeringen legger til rette for fortsatt god forvaltning av vannkraften vår.

– Vannkraften har spilt en avgjørende rolle for samfunnsutviklingen flere steder i landet i over hundre år. Regjeringen legger med dette grunnlaget for fortsatt utvikling av fornybar norsk energi.

Finansminister Jan Tore Sanner fremhever viktigheten av forutsigbare rammevilkår for en viktig næring.

– Vannkraft er en verdifull ressurs som vi må ta godt vare på. Den skal forvaltes til det beste for lokalsamfunnene, og for samfunnet som helhet. Regjeringen har lagt vekt på forutsigbarhet i avgjørelsen, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Fakta

Kraftskatteutvalget ble oppnevnt i juni 2018 som oppfølging av Jeløya-plattformen. Utvalget la frem sin utredning 30. september 2019 i NOU 2019: 16 Skattlegging av vannkraftverk.