Livet som forsvarsminister: – En skikkelig fabelaktig bobletilværelse

Frank Bakke-Jensen er født og oppvokst i Båtsfjord i Finnmark, liker å spille gitar og ble først engasjert i politikk via venner. Som landets forsvarsminister står langtidsplanen for Forsvaret og veteranmeldingen høyt på prioriteringslisten.

FORSVARSMINISTER: Frank Bakke-Jensen kommer fra Båtsfjord i Finnmark, hvor han også var ordfører i noen år, før han ble innvalgt på Stortinget. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsrud

– Nå er det viktig å fokusere på Norges sikkerhet i en verden som endrer seg veldig raskt, sier Frank Bakke-Jensen.

Han fortsetter å være forsvarsminister etter regjerings-rokaden som følge av at Frp valgte å gå ut av regjering.

– Man jobber med et evighetsperspektiv, samtidig som man vet at man kanskje mister jobben til lunsj i morgen. Men det å være statsråd er en skikkelig fabelaktig bobletilværelse, sier Bakke-Jensen.

I Erna Solbergs regjering ble han først utnevnt til Norges EØS- og EU-minister fra slutten av 2016, før han omtrent et år senere ble Norges forsvarsminister.

Musikk og gitar

Frank Bakke-Jensen er født og oppvokst i Båtsfjord i Finnmark, men flyttet til Tromsø i 2018. Han har to barn fra et tidligere ekteskap og er nå gift med en kvinne med navnet Hilde.

– Jeg er så heldig at jeg får pendle. Da kan jeg litt egoistisk gå inn i bobla og jobbe ganske uforstyrret, mens Hilde får ansvar for livet i Tromsø.

Når han ikke er i statsråd-bobla, setter han pris på litteratur, skiturer og hytteliv.

– Jeg er også glad i musikk og veldig glad i å spille gitar, forteller han.

Variert utdanning og arbeidserfaring

Som utdanning har Bakke-Jensen fagbrev innen skipselektronikk, men har også mer i skolesekken:

– Ellers har jeg noe «lurvete» utdanningsløp med kristendom og livssyn, prosjektstyring og ledelse, markedsføring for reiselivet og litt fra lærerskolen, sier han.

Før hans politiske karriere startet, jobbet han som tekniker for fiskeflåten og fiskeindustrien, utførte utenlandstjeneste for Forsvaret, drev med flyekspedisjon, vaktselskap og reiseliv gjennom egen bedrift.

– Jeg har lært at man kan gjøre feil, selv om intensjonene er gode. Jeg har også kjent på ansvaret med å ha ansatte, bli stilt overfor resultatkrav, og tenke nytt i en bransje der digitalteknikken og Internett plutselig fremsto som den sterkeste konkurrenten, forteller han.

Politiske diskusjoner med venner

Frank Bakke-Jensen gikk først inn i politikken fordi han ble engasjert i diskusjoner med venner som var interessert i politikk.

– Skole, næringspolitikk og individets rett til å tenke selv, var det som fikk meg engasjert den gang, sier han.

Og det er fremdeles disse sakene som engasjerer han mest, men det politiske spekteret har blitt bredere med årene. Nå engasjerer også lokaldemokrati og forsvars- og sikkerhetspolitikk minst like mye.

Årsaken til at Høyre ble partiet for Frank Bakke-Jensen, er heller spesiell:

– Jeg ble lurt inn i AUF og det var nesten umulig å melde seg ut. Da ble jeg så forbannet at jeg meldte inn i Høyre, forteller han.

Ordfører i Båtsfjord

Fra 1999 og ti år frem i tid satt Bakke-Jensen i kommunestyret i Båtsfjord, hvor han også var ordfører i noen år. Han var medlem av Finnmark fylkesting fra 2007 til 2009, før han ble valgt inn på Stortinget. Der har han sittet i næringskomiteen og vært Høyres fiskeripolitiske talsmann.

Som landets forsvarsminister har han nå ansvar for utforming og iverksetting av norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk. Målet til regjeringen er et styrket NATO og et fornyet forsvar med høy operativ evne.

– Langtidsplanen for Forsvaret, veteranmeldingen og personalpolitikk i sektoren blir viktige saker for meg fremover, sier han.

– Og så må vi vise at dette regjeringsprosjektet er det desidert beste for å ta Norge inn i en uforutsigbar fremtid, legger han til.


Debatt: Her er Frank Bakke-Jensen på Sakrisøya i Lofoten, før debatt i valgkampen. FOTO: Privat.