Helge Orten: – Jeg er ikke så opptatt av asfalt, men av å bygge landet sammen

Under Høyres landsmøte 2020 ble stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal, Helge Orten, valgt som nytt medlem av Arbeidsutvalget i Høyre.

TUR: Helge Orten, stortingsrepresentant og nyvalgt medlem av Høyres Arbeidsutvalg, trives godt i fjellheimen hjemme i Møre og Romsdal. Foto: Privat

Det er først og fremst en fantastisk tillit å få av partiet, for det er et betydelig ansvar å representere partiet inn i Arbeidsutvalget. Jeg går inn i det med mine erfaringer fra næringslivet, lokalpolitikken og som stortingsrepresentant og leder av transport- og kommunikasjonskomiteen, sier Helge Orten.

Jeg håper jeg kan være en stemme som representerer hele landet. Det er sunt at vi er bredt sammensatt i AU, med ulik bakgrunn og geografisk tilhørighet, legger han til.

Lang erfaring fra lokalpolitikken

Helge Orten er født og oppvokst i Midsund kommune, som etter kommunesammenslåingen er blitt en del av Molde kommune i Møre og Romsdal. Det er fremdeles Midsund som er hans hjem.

Jeg synes det er viktig med et fast tilhold i fylket og virkelig kjenne på pulsen og det som skjer hjemme. Som stortingsrepresentant er man et ombud for fylket man kommer fra, og det er derfor svært viktig å bruke tid i fylket man representerer for å være en god representant, sier han.

Helge Orten har lang erfaring fra lokalpolitikken i hjemkommunen og i hjemfylket. I 1991, etter endte studier, ble han medlem av Midsund kommunestyre og var det i flere perioder før han ble ordfører i Midsund fra 2003 til 2011. Orten har også vært leder av Møre og Romsdal Høyre fra 2010-2014 og var gruppeleder i Møre og Romsdal fylkesting fra 2011 til 2013. Etter over 20 år i lokalpolitikken ble han Møre og Romsdal Høyres 1. kandidat til Stortinget i 2013.

Det er kjekt å ha fått så mye tillit opp gjennom årene, både som lokalpolitiker og stortingsrepresentant. Jeg føler meg privilegert som har fått lov til å holde på med politikk på hel- og deltid i så mange år, og bidra til samfunnsutvikling på lokalt og nasjonalt nivå, sier han.

Jeg synes det er utrolig spennende at partiet nå har valgt meg inn i Arbeidsutvalget. Det er en arena der man kan påvirke og bruke det man har av erfaring til det beste for partiet. Jeg går inn i dette med liv og lyst, legger Orten til.

Helge Orten valgt inn i AU
NYVALGT:
Her klapper partiet for Helge Orten som nytt medlem av Høyres Arbeidsutvalg. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Gi folk en god hverdag

Helge Orten er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen og jobbet i fiskeribransjen før politikken tok han.

Livet er fullt av tilfeldigheter, og politikk er ikke et planlagt karrierevalg. Jeg har ganske lang tid bak meg i næringslivet som gjør at jeg engasjerer meg mye for næringslivspolitikk, det å legge til rette for å skape flere arbeidsplasser i hele landet, sier han.

I 2017 ble Orten leder av transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Han har reist mye i hele landet og var på norgesturné i elbil i fjor, noe som gav han en god oversikt når det nå skal lages ny nasjonal transportplan.

Mitt politiske engasjement er nok preget av oppvekst og bakgrunn. Jeg har et sterkt engasjement for infrastruktur og samferdsel fordi det er nødvendig for å utvikle regioner og bygge landet sammen. Jeg er ikke så opptatt av asfalt, men god infrastruktur er et viktig verktøy for å gi folk en god og enklere hverdag.

Han forteller at han setter pris på all tiden han kan være ute og møte folk og besøke bedrifter.

Når man møter folk i sine hverdager, får man ofte de ærlige tilbakemeldingene på politikken man fører. Som møring er jeg vant til direkte tale, og det er veldig fint og befriende, sier Orten med et smil.

Dypt samfunnsengasjement

Helge Orten har vært aktiv i Høyre lenge, helt siden tidlig 90-tall, da han var ferdig å studere.

Jeg fulgte spent med på debattene mellom Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch. Da ble det åpenbart for meg hvor jeg hørte hjemme ideologisk sett. Siden den gang har det bare vært Høyre som har vært alternativet. Det handler om å bygge og ta vare på velferdssamfunnet, men også enkeltindividers rett til å ta egne og frie valg, sier han.

Utgangspunktet for hans politiske engasjement var et ønske om å utvikle lokalsamfunnet han er en del av.

Det har gjort at jeg i tillegg til politikken, har engasjert meg i frivillighet og i idrettslaget. Samfunnsengasjementet sitter dypt og handler for meg om et ansvar for å bidra til en bedre samfunnsutvikling. Det skal være attraktivt å bo og leve i hele landet.

Typisk Høyre-mann og «sportsidiot»

Som person vil han beskrive seg selv som en stille, rolig, snill og tålmodig type.

Sistnevnte er viktig i politikken. Det er nødvendig å være tålmodig og utålmodig på en gang, sier han.

Jeg har en kamerat som beskriver meg som en typisk Høyre-mann. Det tar jeg som et kompliment, sier han med et smil.

Og så er jeg vel litt sportsidiot, og har alltid vært interessert i idrett og deltatt så mye jeg kan i ungene sine aktiviteter. Ellers er jeg glad i å holde meg selv i form. Det gjør jeg ved å gå i fjellet, noe som er god rekreasjon og god trening. Heldigvis er det mange fine fjell å velge i her hvor jeg bor.

Helge er samboer med Eva, har to egne barn og tre bonusbarn.

Det er en fin gjeng som gir meg mye energi og støtte. Det er vanskelig å bruke så mye tid på poltikk uten at de hjemme synes det er greit, avslutter han.