Ine Eriksen Søreide om krigen i Ukraina: – Dette er ikke tiden for å forstå, men for å fordømme.

– Nok en gang har Russland angrepet et naboland og Putin har nok en gang valgt krig foran fred og demokrati. Russland prøver igjen å endre landegrenser, tilknytning, politikk og historie i Europa med militærmakt.

Ine Eriksen Søreide
Ine Eriksen Søreide holdt appell på Eidsvolls plass i forbindelse med støttemarkeringen for Ukraina lørdag 26. februar.

Denne appellen holdt Ine Eriksen Søreide på Eidsvolls plass i forbindelse med støttemarkeringen for Ukraina lørdag 26. februar.

Det å velge sin egen vei som land, er helt grunnleggende. Det finnes ingen måte å rettferdiggjøre det som nå skjer. Likevel er det stemmer, også i Norge, som har sagt at vi først og fremst må forsøke å forstå Putin. 

Dette er ikke tiden for å forstå, men for å fordømme. 

Fordømmelsen av dette grove folkerettsbruddet er sterk og tydelig. Den ukrainske kampviljen og folkeviljen er sterkere enn det Putin kanskje så for seg. 

Men det er vanskelig å si at dette kom helt overraskende. Ikke bare fordi Russland har trappet opp det militære presset langs Ukrainas grenser, Hviterussland og inne i Ukraina, men fordi Russland angrep Georgia i 2008 og tok en del av Ukraina i 2014. 

I de åtte årene siden da, har Russland gjennomført krigshandlinger i Ukraina. Over 14 000 mennesker er drept. Over tre millioner mennesker på et lite geografisk område trenger akutt nødhjelp.

Ine Eriksen Søreide på Eidsvolls plass
Ine Eriksen Søreide på Eidsvolls plass i forbindelse med støttemarkeringen for Ukraina lørdag 26. februar.

Da jeg var utenriksminister, reiste jeg til Ukraina og besøkte kontaktlinja. Det å møte mennesker og snakke med de humanitære organisasjonene, gjorde dypt inntrykk. 

Menneskene som har levd med denne krigen i åtte år, er utslitt. 

Helt siden 2014 har Norge gitt klar og utvetydig støtte til Ukrainas suverenitet, rett til å velge sin egen vei og territorielle integritet. 

Ukraina er ett land – og det ér et land. 

Kjære, gode ukrainske og norske venner. Aldri har det vært viktigere at vi står sammen. Vi kjemper for felles verdier. Vi kjemper for frihet og demokrati. Og vi kjemper sammen. 

Torsdag 24. februar var en svart dag i Europas historie. Dere er rasende, og vi er rasende. 

Ansvaret for å stoppe denne meningsløse krigen, ligger ene og alene på én person: Vladimir Putin.