Høyre gir demokrati-pris til Vitalij Klitsjko

Hvert år under Høyres landsmøte deles Sjur Lindebrækkes pris ut til en person eller organisasjon som har arbeidet for å fremme menneskerettigheter og demokrati. I år går prisen til borgermesteren i Kyiv, Vitali Klitsjko.

Erna Solberg og Vitali Klitsjko
Erna Solberg i møte med årets vinner av Sjur Lindebrækkes pris, Vitali Klitsjko.

Klitsjko er godt kjent, både som en tidligere tungvektsmester i boksing, og i dag som en modig forsvarer av byen sin under russisk beleiring og angrep. Akkurat som president Zelenskyj, har han nektet å forlate byen sin selv om han helt siden invasjonen begynte har befunnet seg i akutt livsfare. 

Erna Solberg sier følgende om årets vinner:  

–Vitalij Klitsjko har vært en tungvekter i den ukrainske kampen for demokrati og frihet i mange år, helt siden oransjerevolusjonen i 2004. Etter boksekarrieren har han som politiker slåss for mer internasjonalt samarbeid, liberaliseringer, antikorrupsjon og en moderne rettsstat. I mine øyne er han derfor en veldig verdig mottager av denne prisen som skal deles ut på Høyres landsmøte i helgen.  

Priskomiteen ledes av professor i statsvitenskap, Janne Haaland Matlary. Hun forklarer at beslutningen om årets pris ble fattet før russernes invasjon av Ukraina, men at Klitsjkos handlinger i tiden etter bare har forsterket hans verdighet som vinner: 

–Klitsjko er en ukorrupt og veldig modig politiker, som gjør en strålende innsats for demokratiet og Kyiv. Etter Russlands angrep på Ukraina, har Klitsjko også vist enormt lederskap. 

Prisen er også forbundet med en pengedonasjon på NOK 50 000. Disse blir overført til den humanitære innsatsen i Ukraina. Høyre har støttet alle norske sanksjoner mot Russland og støtte til Ukraina i kjølvannet av krigen. Prisen til Klitsjko må sees på som en del av den enorme støtten det ukrainske folk har i den norske befolkningen.