Topptungt tysk besøk om energi og sikkerhet

Temaet for besøket er europeisk forsyningssikkerhet for energi og mineraler.

Bilde av norsk oljeplattform
FOTO: Norsk olje og gass er viktig for forsyningssikkerheten i Europa.

To erfarne politikere (CDU) fra Tysklands Forbundsdag besøker 24.-26. oktober Hammerfest sammen med tyske eksperter på energi. De er i følge med stortingspolitikere Michael Tetzschner, Liv Kari Eskeland, Hårek Elvenes og Bård Ludvig Thorheim fra Høyre. Konrad Adenauer Stiftung (KAS) og CDU er medarrangører.  

Temaet for besøket er europeisk forsyningssikkerhet for energi og mineraler. Her spiller Norge en stadig viktigere rolle i lys av den sikkerhetspolitiske situasjonen.

Initiativtager og stortingsrepresentant Thorheim understreker at besøket har vært planlagt lenge men har fått høyere aktualitet med den skjerpede beredskapen omkring norske offshore-installasjoner og infrastruktur generelt. 

–Norge er Europas største energileverandør. Det gjør Norge mer utsatt og da er det viktig å holde nær kontakt med våre allierte partnere. Tyskland har Europas største økonomi og vil være avhengig av norsk gass, blått hydrogen og mineraler fra Norge i lang tid fremover. Ved å møtes her i nord i kjernen av ressursriksdommen, får vi se på nært hold både sikkerhetsutfordringer og hva vi kan samarbeide om fremover, sier Thorheim 

Besøket starter med et frokostmøte om sikkerhetspolitikk i Oslo mandag. Deretter går reisen til Hammerfest hvor også verdikjeder for mineraler på havbunnen og til lands står på dagsorden. 

–Putins struping av gassleveranser for å splitte Europa illustrerer hva vi kan stå overfor når det gjelder mineraler i fremtiden. Europeisk industri er for avhengige av mineraler fra land vi ikke kan stole på. Som et mineralrikt land bør Norge bidra mer for egen verdiskaping og jobber, og samtidig bidra til felles europeisk sikkerhet, understreker Liv Kari Eskeland.

På grunn av den skjerpede sikkerhetssituasjonen vil planlagte besøk til Melkøya og plattformen Goliat utgå. Likevel vil det bli orientert grundig om det norske rørledningsnettet, sikkerhetsspørsmål og muligheter for videreutvikling av infrastruktur på norsk sokkel, av blant annet Gassco. 

– Endringer i reiseopplegget bare understreker aktualiteten fonden alvorlige sikkerhetssituasjonen. Europa trenger Norge som en stabil gassleverandør. Det som er bra for Europa, er bra for Norge. Vi skal klare det grønne skiftet sammen og da trenger vi å belyse de unike mulighetene Norge sitter på for å bidra til det, avslutter Hårek Elvenes.

Pressehenvendelser kan rettes til Bård Ludvig Thorheim tlf 97545181.

Deltakere

Tyskland

 • Dr. Günther Krings, Member of the Bundestag & Judicial Policy Spokesman for the CDU 
 • Dr. Stefan Heck, Member of the Bundestag & national board of the CDU 
 • Mr. Lasse Böhm, Head of Unit, Economic Policy, European Parliament research service (EPRS) 
 • Dr. Lars Hänsel, Head of the Department Europe and North America, Konrad-Adenauer-Stiftung 
 • Ms. Gabriele Baumann, Head of Office Nordic Countries Office, Konrad-Adenauer-Stiftung 
 • Mr. Kevin Oswald, Policy Advisor for Energy and Resources, Konrad-Adenauer-Stiftung 

Norge 

 • Mr. Michael Tetzschner, Energy and Environment Committee, MP Høyre 
 • Ms. Liv Kari Eskeland, Commerce Committee, MP Høyre 
 • Mr. Hårek Elvenes, Foreign and Defence Committee, MP Høyre 
 • Mr. Bård Ludvig Thorheim, Energy and Environment Committee, MP Høyre 
 • Mr. Sondre F. Harbo, Energy and Environment Committee, Political Adviser for Høyre