Regjeringen viser liten vilje til å prioritere

Regjeringen har lagt frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett. Høyre mener regjeringen burde brukt mindre penger for å dempe presset på renta.

Helge Orten
Høyres finanspolitiske talsperson Helge Orten mener regjeringen bruker for mye oljepenger i deres forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Da regjeringen la frem statsbudsjettet i høst sa finansministeren at tiden for økt oljepengebruk er forbi fordi det å bruke mer penger ville skape nye problemer og risikere at renten måtte øke mer og raskere enn nødvendig. Det holdt bare i åtte måneder. 

– Skattene er økt med over 50 milliarder kroner, nå øker oljepengebruken med over 50 milliarder kroner og regjeringen viser nok en gang liten vilje til å prioritere over egne budsjetter. De har heller ingen forslag til reformer som kutter kostnader, sier Høyres finanspolitiske talsperson Helge Orten.

Å rette opp i egne og kjente feil er ikke en politisk prioritering

Revidert nasjonalbudsjett gir regjeringen muligheten til å justere pengebruken i år.  
Allerede i februar varslet regjeringen at de jobbet med å pris- og lønnsjustere statsbudsjettet for å veie opp for den ekstraordinære kostnadsveksten. Flere av regningene som nå sprenger oljepengebruken var godt kjent allerede i oktober. 

– I høst la de frem et budsjett de visste ikke kom til å stemme. De visste at det ville komme flere ukrainske flyktninger enn de hadde tatt høyde for og de visste at prisveksten ville bli høyere. Det å rette opp i egne og kjente feil er ikke en politisk prioritering. Det burde heller vært en ekstra motivasjon til å bruke mindre penger for å dempe presset på renten, sier Orten.  

Høyres prioriteringer 

I kjølvannet av statsbudsjettet i høst la også Høyre frem sitt alternative budsjett. Det prioriterte folks privatøkonomi, jobber, lokalsamfunn, trygghet og klima. Det var et budsjett som skulle løse utfordringene, uten å øke skattene på en måte som setter folks jobber i fare.  

– I høst prioriterte Høyre å bruke mindre penger, senke skatten for de med lave og moderate inntekter, øke barnetrygden med 3 000 kroner per barn og lot næringslivet beholde mer av egne penger for å gjøre investeringer og skape nye jobber. Tryggheten for folk her hjemme, både folk og bedrifter, og solidaritet med Ukraina vil være viktige prioriteringer for oss nå også. 

Renteøkninger utgjør den desidert største utgiftsøkningen for både folk og bedrifter, og det er et politisk ansvar å dempe risikoen for at renta øker mer og raskere enn nødvendig.