Ap argumenterer mot spøkelser i velferden

Høyre vil bruke private i velferden for å styrke kvaliteten, valgfriheten og innovasjonsevnen, ikke for å spare penger.

Ved gjentatte anledninger har Ap v/ Støre m.fl. forsøkt å tegne et bilde av at Høyre skal spare penger på lønn og pensjon ved å konkurranseutsette sykehjem i storbyene, senest i DN 9. august. Dette er falske påstander, som skaper unødvendig polarisering i en viktig diskusjon om hvilken plass private aktører skal ha i velferden. 

I juni la Erna Solberg frem ny politikk for offentlig-privat-samarbeid, og slo der tydelig fast at det ikke skal kuttes i ansattes lønn og pensjon. Ved virksomhetsoverdragelse skal vilkårene beholdes, og ved nye anbud skal det stilles strenge krav til lønn og pensjon. Vårt formål med å ha private supplement i velferden er å styrke kvaliteten, valgfriheten og innovasjonsevnen. 

Også i storbyene er dette vår posisjon. I Oslo Høyre sa vi allerede i mai at det er helt uaktuelt å spare penger på de ansattes lønn og pensjon, og evt. frigjorte midler skal benyttes på å styrke eldreomsorgen. I vårt alternative reviderte budsjett ble eldreomsorgen styrket med 50 millioner kroner, sammenlignet med byrådets forslag. Pengene gikk til bedre mat for eldre og et kompetanseløft for de ansatte. I Bergen og Stavanger har man sagt det samme, men i Bergen har man i tillegg sagt at ansatte kan reservere seg mot å delta ved virksomhetsoverdragelse.  

Så forstår vi at AP gjerne ønsker å gå til valg mot et annet Høyre, men dette er vårt standpunkt og noe vi forventer at meningsmotstandere legger til grunn når de vil diskutere politikk. Dessverre har vi til nå i valgkampen opplevd at LO og AP, i den rekkefølgen, ønsker å føre valgkamp mot et karikert Høyre. Men Høyre vil altså verken innføre karakterer i barneskolen eller dumpe lønnen til dyktige ansatte i helse- og omsorgssektoren.  

Det vi derimot vil er å ta alle gode krefter i bruk, både private, ideelle og kommunale for å løse viktige velferdsoppgaver. Det er det behov for. NRK Brennpunkt-dokumentaren og omsorgssvikten på Ullern helsehus i Oslo viser at offentlig monopol ikke er noe garanti for god velferd. Høyre vil legge stor vekt på at brukerne av tjenestene er fornøyde. Og per nå opplever vi at den velferdstjenesten folk er mest fornøyd med er barnehager, hvor det er utstrakt offentlig-privat-samarbeid og åpenhet om resultatene. Til sammenligning har man i Oslo kommune ikke gjennomført en eneste bruker- og pårørendeundersøkelse på sykehjemmene siden 2018.  

Når AP slenger ut karikerte påstander om Høyre, er det for å kamuflere for at kvaliteten på eldreomsorgen ikke er god nok. Høyre mener private aktører kan bidra til mer innovasjon, styrket kvalitet, lavere sykefravær, mindre risiko og proffere eiendomsdrift. AP må gjerne argumentere mot dette, men vær så snill AP; slutt å argumentere mot spøkelser! 

En kortversjon av dette innlegget ble publisert på dn.no