Statsbudsjettet 2025: – Risikerer å utsette det økonomiske vendepunktet

Høyre er bekymret for at kraftig økt offentlig pengebruk kan skyve vendepunktet frem i tid. Samtidig har Støre-regjeringen oversolgt løftene sine voldsomt, særlig innen politi og helse.

Tina Bru og Erna Solberg i vandrehallen på Stortinget. – Det ser dessverre ut til at regjeringen har oversolgt løftene sine. De tar ikke tak i de store utfordringene vi står overfor nå, sier Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru om regjeringens forslag til statsbudsjett.

Mandag la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2025. I budsjettforslaget legger Støre-regjeringen opp til å kraftig øke den offentlige pengebruken. Høyre er bekymret for at dette vil bidra til å utsette rentekutt og vendepunktet i økonomien, som regjeringen lenge har lovet. 

– Det er lett å bruke mye penger, men det viktige er hva vi bruker det på. Her er det så mye til offentlig forbruk, at vendepunktet Vedum og Støre har lovet oss kan rykke lengre frem i tid. Som NRKs økonomikommentator skriver: Det virker ikke som om Vedum lengter etter rentekutt. Det er dårlig nytt, spesielt for alle unge, sier Høyres nestleder og finanspolitiske talsperson Tina Bru. 

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og Høyres nestleder Tina Bru i Vandrehallen.

De siste årene har helsekøene blitt lengre og kriminaliteten økt kraftig. Til tross for økt offentlig pengebruk, ser ikke Støre-regjeringen ut til å prioritere å få ned helsekøene og bekjempe den økende kriminaliteten i budsjettforslaget. 

– Det ser dessverre ut til at regjeringen har oversolgt løftene sine. De tar ikke tak i de store utfordringene vi står overfor nå. Spesialisthelsetjenesten får realnedgang neste år, selv om helsekøene er rekordlange. Politiet får en liten realvekst etter at det har blitt over 500 færre politifolk i gatene de siste årene, men ikke nok til at vi får det krafttaket vi trenger mot den økende kriminaliteten, fortsetter Bru. 

Høyre er bekymret for den kraftige økningen i utgifter

Høyre er også bekymret for den kraftige økningen i utgifter til uføretrygd, arbeidsavklaringspenger og sykepenger. Nok en gang legger Støre-regjeringen frem et budsjettforslag hvor økte kostnader til helserelaterte ytelser er en v de største satsingene. Det skjer samtidig som regjeringen har kuttet i tiltak for å få flere fra trygd til arbeid. 

– Utgiftene, særlig til arbeidsavklaringspenger, sykepenger og trygd, bare vokser og vokser. Vi trenger en regjering med handlekraft for å få gjort noe med den onde spiralen. Støre-regjeringens politikk fører ikke til at vi får flere over fra ytelser til arbeid, snarere tvert imot, sier Bru. 

Høyres leder Erna Solberg er også bekymret for at Støre-regjeringen skyver regningen videre til neste generasjon. 

– Den viktigste jobben til en finansminister er å bruke penger på en forsvarlig måte. Vi må kunne betale de regningene Støre-regjeringen påfører oss. Alternativet er at våre barn og barnebarn må gjøre store og ubehagelige kutt i velferden eller øke skattene massivt. Dette er ikke et budsjett som ivaretar behovet for langsiktig vekst i økonomien, legger Solberg til.