– Mennesker som får livet sitt satt på vent

Store ord fra Arbeiderpartiet hjelper ikke 270.000 norske pasienter i helsekø.

Erlend Svardal Bøe
Det viktigste er at pasienter får rask og god hjelp når de trenger det, ikke om tilbudet er offentlig eller privat, skriver helsepolitisk talsperson i Høyre, Erling Svardal Bøe. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Av Erlend Svardal Bøe, helsepolitisk talsperson i Høyre

Norske pasienter venter stadig lenger på helsehjelp. Siden Støre-regjeringen overtok, har helsekøene eksplodert. 270.000 pasienter står i kø og hver pasient venter i snitt 85 dager på helsehjelp. Mens pasientene venter, bruker helseminister Jan Christian Vestre fra Arbeiderpartiet store ord – men handler lite.
 
Det er lett å se på tallene som bare en statistikk, men bak ventetidstallene er det mennesker som får satt livet sitt på vent.
 
Nylig leste jeg om trebarnsmoren Nina. Nina er en av de 270 000 personene i helsekø. Hun fikk påvist MS i 2022 og fikk ikke den oppfølgningen hun hadde rett og behov for. To ganger ble hun faktisk glemt av helsetjenesten og måtte vente i mer enn ni måneder på hjelp.
 
Det er ikke annet enn hårreisende, og jeg mener Støre-regjeringen må ta store deler av ansvaret for at Nina og de andre pasientene venter uforsvarlig lenge på helsehjelp.

Lengre køer enn under pandemien

Siden Støre-regjeringen tiltrådte har ikke sykehusene blitt kompensert for lønns- og prisveksten. Pengene som sykehusene får til flere pasienter de behandler er redusert og de har ikke ønsket å samarbeide med private som på det offentliges regning kan ta unna helsekøer.
 
Helseministeren har lovet tiltak, men det har foreløpig blitt med fagre ord og løfter. Helsekøene er faktisk lenger i dag enn da Jan Christian Vestre overtok. Konsekvensen av Arbeiderpartiets løftebrudd er det pasientene som merker gjennom økte ventetider.

I løpet av åtte år i regjering klarte Høyre å kutte i helsekøene. Selv under pandemien klarte vi å holde helsekøene lavere enn det vi ser Støre-regjeringen klarer.

Vil ta i bruk ledig kapasitet

Målet er å sikre rask og god helsehjelp til pasienter når de trenger det. Høyres lovnad til norske pasienter er at dersom vi vinner valget neste år skal sykehusøkonomien styrkes, sykehusene skal få mer penger til flere pasienter de behandler og vi skal ta i bruk ledig kapasitet hos private og ideelle for å redusere ventetidene.
 
Det viktigste for pasientene er ikke om noe er offentlig, privat eller ideelt drevet, men at kvaliteten er god, at det offentlige tar regningen og at man kommer seg raskt tilbake til hverdagen.
 
At vi får ned helsekøene er en gevinst for den enkelte og samfunnet. Vi må snu utviklingen og da trenger vi ny politikk. Høyre har løsningene for å få ned helsekøene. Vi har klart det før og skal klare det igjen.