Bygdene må ha noe å leve av!

Noen få nye lensmanns- og passkontorer er neppe en grunn til at folk velger å bosette seg i distriktene. Det vi trenger, er arbeidsplasser og mennesker som ønsker å satse.

Trond Helleland
Vi trenger å gjøre det attraktivt å bo og drive virksomhet i distriktene. Støre-regjeringen gjør det stikk motsatte, skriver Trond Helleland.  Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Av Trond Helleland, transportpolitisk talsperson i Høyre

Andelen bosatte i distriktene har falt jevnt de siste tiårene, og har fortsatt å synke gjennom tre år med Vedum som finansminister. For å lykkes med utviklingen av distriktene, må vi ha attraktive lokalsamfunn og tilrettelegge for utvikling og arbeidsplasser. 

Støre-regjeringen løser ikke de faktiske utfordringene distriktene står overfor. Symbolpolitikk, som noen få nye lensmanns- og passkontorer, er neppe en grunn til at folk velger å bosette seg i distriktene. Det vi trenger, er arbeidsplasser og mennesker som ønsker å satse. Vi trenger å gjøre det attraktivt å bo og drive virksomhet i distriktene. Støre-regjeringen gjør dessverre det stikk motsatte. 

Kjepper i hjulene

På tre år har regjeringen økt skattene med rundt 25 milliarder kroner og gjort investorer mer skeptiske til Norge. Gründere og initiativtakere som har bidratt til verdiskaping, flytter nå ut av landet på grunn av store skatteskjerpelser og en uforutsigbar skattepolitikk. De økte skattene regjeringen har påført distriktene, som midlertidig økt arbeidsgiveravgift og økt skatt på havbruk, stikker kjepper i hjulene for etableringen av nye arbeidsplasser. Disse pengene burde heller gått til å utvikle lokalsamfunn og arbeidsplasser i regionen. Høyre i regjering vil også kutte formuesskatten på arbeidende kapital, og dermed la mer av pengene være igjen. 

Frøya, et øysamfunn ytterst i Trøndelag, er en ordentlig suksesshistorie. I dag har øya stor aktivitet innenfor fiskeoppdrett og havbruk. Dette skyldes i all hovedsak gründere som ønsket å satse, og en kommune som var villig til å legge til rette for det. Folk flytter til Frøya for å få seg jobb, ikke for billigere barnehage eller fordi de har fått nytt passkontor. 

Tiltak til irritasjon

Distriktstiltakene til regjeringen bidrar ikke til å øke verdiskaping og arbeidsplasser. Mange av dem bidrar mest til irritasjon. Bare spør fastboende i Nordland, som i sommer måtte stå i lange fergekøer fordi tyske bobilturister brukte dem gratis for å komme hit og dit. Løfte om billigere fergepriser har mange steder ført til færre avganger. Er du avhengig av ferge for å dra på jobb eller besøke familien, er det viktigere at den faktisk går enn at den er gratis. 

Norge er et land rikt på naturressurser, og disse ligger ofte i distriktene. Bygdene våre trenger absolutt ikke å dø, men da trenger de noe å leve av. Dagens regjering har valgt feil strategi: De jager bort gründere og næringsliv i stedet for å legge til rette for dem. Det er ikke oppskriften på et livskraftig Norge, i hele Norge.