Arkivert artikkel

– Vaksinemotstand er livsfarlig

Verdens vaksinasjonsuke markeres 24. – 30 april. Uka skal gjøre folk oppmerksomme på viktigheten av å vaksinere seg selv og barna sine. Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland har lenge engasjert seg i kampen for vaksiner.

Sveinung Stensland mener vaksinemotstand er livsfarlig og må bekjempes. Han ønsker en mer offensiv holdning til vaksiner og at vaksinasjonsgraden i Norge forblir høy.
På samme måte som man utsetter andre for smittefare ved å la være å vaske seg, utsetter man andre for smittefare ved ikke å la seg vaksinere. Vaksiner har reddet utallige liv gjennom historien, sier Stensland.

Tidligere i år meldte Verdens helseorganisasjon at vaksinemotstand er en av de ti største helsetruslene i 2019. Dette provoserer Stensland.

Vaksinemostand er livsfarlig og må bekjempes. Å boikotte vaksineprogrammet er ikke bare et valg man tar på vegne av seg selv og sine barn, det rammer alle innbyggere, ikke minst de som av medisinske årsaker ikke kan vaksineres. I Norge burde ikke foreldrenes usikkerhet og frykt for vaksiner trumfe barns rett til helsehjelp.

Stensland er ikke tilhenger av et generelt vaksinepåbud som retter seg mot hele befolkningen, men vil pålegge helsearbeidere vaksinering.

Vi har heldigvis høy vaksinasjonsgrad i Norge, og jeg har større tro på frivillighet enn tvang. Men vi kan ikke ha det slik at leger og sykepleiere som jobber med de sykeste pasientene, blir en fare for de samme pasientene. Ansatte i helsevesenet som ikke aksepterer vaksinasjonsprogrammet har ikke noe i helsetjenesten å gjøre.

Det virker som om enkelte vaksinemotstandere mener dette er noe staten, eller myndighetene, gjør for å kontrollere befolkningen. Mens egentlig er det tvert om: Dette er det viktigste enkelttiltaket vi har for folkehelsen.