Arkivert artikkel

Høyre til kamp mot plast i havet

Hvert minutt havner det omtrent 15 tonn plast i havet. Om dette fortsetter vil det i 2050 være mer plast enn fisk i sjøen.

Plastforsøpling i naturen er et problem der alle kan gjøre en forskjell, uten at det er veldig dyrt eller veldig vanskelig.

Havet er i ferd med å bli menneskehetens største søppelplass. Plast i havet og spredning av mikroplast i havet er i ferd med å bli et av de største miljøproblemene i vår tid.

– En strand full av søppel er både et trist syn og skader miljøet. Derfor er det fint at mange er ute og rydder strender nå i mai. Men det er enda viktigere å sørge for at plasten ikke havner der i utgangspunktet, sier Stefan Heggelund.

Mye av plasten som skyller på land i Norge kommer fra andre land, så langt borte som Asia og Afrika. Plastforsøpling i havet er en global kamp som ikke kjenner landegrenser.

– Vi må bruke mindre unødvendig plast. Norge vil på samme måte som EU forby flere typer engangsartikler av plast. De må byttes ut med nedbrytbare produkter som for eksempel tre og papir.

Norge tar lederansvar

– Vi må rydde mer. Naturen og havet har stor betydning for oss i Norge. Plastsøppel i naturen er et trist syn, og alle vet nå at plasten dreper og skader dyr. Staten støtter strandryddeaksjonene med 65 millioner kroner i året. Mange bedrifter deltar også i dugnaden, både med rydding og penger, sier Stefan Heggelund.

Norge har tatt på seg ledertøyen i verden, og vi fører en offensiv politikk for å begrense marin forsøpling. I FNs miljøforsamling har Norge fått gehør for et nytt vedtak om marin forsøpling. Der har vi satt som mål om å stoppe tilførsel av plast til verdenshavene.

Du kan gjøre en forskjell

Den 4. mai er det strandryddedagen i hele landet. Bli med på Norges største ryddedugnad og gjør en forskjell for miljøet.

– Plastforsøpling i naturen er et problem der alle kan gjøre en forskjell, uten at det er veldig dyrt eller veldig vanskelig. Det kan være så enkelt som å ta med en liten pose neste gang du er ute på tur i naturen, så du kan ta med plastsøppel du finner hjem, avslutter Stefan Heggelund.