Bli kjent med Erna

Erna på båt langs Helgelandskysten

Erna Solberg er Høyres partileder. Hun var Norges statsminister fra 2013 til 2021. Erna har vært innvalgt på Stortinget siden 1989. Her kan du bli bedre kjent med henne.

Erna Solberg med en god kaffekopp


Oppvekst:

Erna Solberg ble født i Bergen, 24. Februar i 1961. Familien består av mor Inger Wenche, far Asbjørn og to søsken. Inger jobbet som kontorfullmektig og Asbjørn i rutebilseskapet Bergen sporvei.  

“Vi hadde høylytte diskusjoner om politikk rundt kjøkkenbordet og foran peisen hjemme. Pappa hadde et ønske om at jeg skulle få noe å bryne meg på. Det er jeg takknemlig for i dag.”

Sitat fra Ernas blogg

Skolestart:

Erna Solberg begynte i 1. klasse på Starefossen skole. Hun trivdes godt på skolen, men slet med rettskriving. Da hun var 16 år fikk hun påvist dysleksi, skrivevansker.

Ungdomstid:

I ungdomstiden  spilte Erna i korps, svømte og var aktiv i speideren. Erna har selv sagt at hun har hatt mye glede av ledererfaringen hun fikk i speideren. I speideren lærte Erna seg tidlig å kjenne på ansvar og tillit. Det ble mange turer, organiserte dugnader, lese kart og kompass og førstehjelp.  

Videregående skole:

Erna tok det som i dag heter generell studiespesialisering ved Langhaugen videregående i skole i Bergen. Interessen for samfunnsfag vokste, og hun ble veldig opptatt av jenters rett til utdanning. Hun ble leder for Operasjon Dagsverk (OD) og medlem av sentralstyret i Elevorganisasjonen, som på den tiden het Norges Gymnasiastsamband.

Veien til politikken:

Partipolitisk aktiv ble Erna først etter litt leting. Det var spesielt tre ting Erna var opptatt av: Utviklingsland og det å bidra internasjonalt, likestilling og skolepolitikk. 

“Den gangen som i dag mener jeg at Høyre har de beste svarene på disse spørsmålene. Etter å ha funnet min plass politisk, tenkte jeg aldri at jeg faktisk skulle bli politiker.”

Sitat fra Ernas blogg

Fersk på Stortinget:

Erna ble valgt som formann i Bergen Unge Høyre og viseformann i Hordaland Unge Høyre. I 1989 ble Erna valgt inn som representant på Stortinget fra Hordaland for første gang, 28 år gammel. 

GIFT I ALL HEMMELIGHET:

Sindre og Erna møttes i studietiden og har holdt sammen siden. I 1996 giftet vi de seg i all hemmelighet i Paris. De fikk en datter og en sønn som begge har vokst opp i Oslo på grunn av Ernas jobb på Stortinget. Sindre og barna, Ingrid og Erik, har alltid vært de viktigste i livet til Erna.  

Kommunal- og moderniseringsminister:

I 2001 vant høyresiden stortingsvalget. Da fikk Erna en telefon fra daværende statsminister, Kjell Magne Bondevik, som spurte om hun ville bli Kommunal- og regionalminister.  

partileder i Høyre:

I 2004 valgte Høyres landsmøte Erna til leder av partiet.

“Det var en stor dag, og jeg husker at både Sindre, Ingrid og Erik var i salen. Samtidig var det med en viss ærefrykt jeg påtok meg ansvaret. Jeg tenkte tilbake på oppveksten, diskusjonene i Bergens Unge Høyre og tiden på Stortinget.”

Sitat fra Ernas blogg.

STATSMINISTER:

Etter valgnederlaget i 2005, var Høyres ledelse klar på at nå måtte partiet vise en større bredde i politikken sin. I landsmøtetalen i 2006 staket Erna ut kursen for et samfunn med «muligheter for alle» og brukte spissformuleringen «Mennesker, ikke milliarder». Den linjen har Høyre fulgt siden. I 2013 gjorde Høyre det beste stortingsvalget på 28 år, og Erna ble statsminister.

Gjenvalgt i 2017:

I 2017 fikk Høyre og de borgerlige partiene fornyet tillit. Her kan du se bilder fra den nervepirrende valgnatten.

Bli med på innsiden av valgkampen i 2017: