Hold deg til én sak. Veldig få leser hele innlegget uansett. Hovedpoenget må fremgå av tittel og ingress, helst begge steder.
Ingressen må inneholde standpunktet ditt samtidig som du sørger for at folk for lyst til å lese videre – men den skal ikke være mer enn 2-3 setninger.
Skriv kort nok. Størst suksessrate for lokalaviser er mellom 1800-2200 tegn inkludert mellomrom. De større avisene har egne regler, kronikker kan være ca. 4500-5500. Tilsvar må nesten unntak være relativt korte, og ALDRI lenger enn innlegget du svarer på.
Bruk gjerne humor og gode språklige bilder, men unngå harde personangrep.
Vit hvem du skriver til, benytt gjerne en lokal vinkling eller en aktuell hendelse – det øker sjansen for å få på innlegget betraktelig. Enkelte aviser tar ikke imot innlegg som blir for generelle.
Vær gjerne personlig, men husk å få frem hvilket parti du representerer.
Trenden de siste årene er at overskriftene kan være ganske lange. Dessuten kan de med fordel være konkrete og beskrivende, slik at leserne raskt kan bestemme seg for om dette er noe de ønsker å bruke tid på.
Bruk undertitler som understreker poengene dine.
Siste avsnitt skal inneholde en konklusjon som er spisset og har en slags punchline. Fortell hvordan situasjonen kan bedres og oppfordre gjerne leseren til å engasjere seg.
Ikke bruk stammespråk, vanskelige fremmedord og forkortelser. Det får leseren til å føle seg dum og du oppnår det motsatte av det du forsøker på.
Om du svarer på et innlegg så ikke kast bort mye plass på å gjenta lange deler av motstandernes argumenter.
Sett punktum! Ikke fall for fristelsen til å la innskutte leddsetninger bli ditt varemerke.
Be alltid noen lese gjennom innlegget ditt før du sender det inn og ikke vær redd for å fjerne ting du synes var bra da du startet å skrive – det er en del av prosessen. Om du sliter litt med rettskriving og punktsetting, så finner du sikkert en partikollega, venn eller familiemedlem som kan fikse dette – det må ikke stoppe deg fra å skrive.
Vedlegg alltid bilde av deg selv. Helst som en lenke (ikke vedlegg), og det beste er om du har bilde av deg selv i en situasjon som er relevant for innlegget.
Gjør det enklest mulig for avisen du har sendt til. Sett innlegget rett i eposten uten vedlegg, og skriv tydelig hvem som er forfatter og hva som er tittelen din (kan godt variere fra innlegg til innlegg).
Ekstratips
83 norske lokalaviser har allerede tatt i bruk Aid – en identitetsløsning levert av det norske mediekonsernet Amedia.
Mange av disse tar ikke lenger imot innlegg via epost. Sjekk derfor om «din» avis er en av disse og opprett en bruker. Denne kan brukes på alle disse avisene selv om du må legge inn innlegget i hver enkelt av disse.
Hvis du vil at innlegget ditt skal trykkes på en spesiell dato, må du sende det inn god nok tid – ofte kan det være mange innlegg i kø allerede. Spesifiser det i mailen din hvis du vil at leserbrevet skal trykkes på en spesiell dag.
Send til én eller flere redaksjoner. Legg merke til at mange redaksjoner kun aksepterer innlegg som er sendt til dem eksklusivt. Husk at det er større sjanse for at innlegget ditt kommer på trykk i en lokalavis, enn i en avis som dekker hele landet.
Hvis innlegget ikke blir trykket: Send innlegget til en annen redaksjon i stedet! Eller få lokallaget ditt til legge det ut på nettsiden – og del den på Facebook derfra!