Høyre støtter gebyrkutt

-Stadig flere får betalingsanmerkninger og det som starter som små summer, kan ende opp med å bli flere tusen kroner, sier Høyres stortingsrepresentant Ingunn Foss.

-Konsekvensen må stå i stil til forglemmelsen, sier Ingunn Foss. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Norge skal få ny inkassolov. En arbeidsgruppe har derfor sett på innstramminger i gebyrer for utestående betalinger. Arbeidsgruppen foreslår derfor å redusere gebyrene for utestående betalinger under 500 kroner. Det gjelder over 1 av 3 inkassosaker.

Forslaget ønskes velkommen i Høyre

Justispolitiker i Høyre, Ingunn Foss, er fornøyd med arbeidsgruppens forslag.

-Det kan være mange grunner til at folk ikke betaler i tide, men da må konsekvensene stå i stil til forglemmelsen. Jeg tror flere har opplevd størrelsen på gebyrene som veldig urettferdig, og jeg er glad for at utvalget foreslår det Høyre lenge har ment, sier Foss.

Utvalget foreslår at gebyrene ikke kan overstige 240 kroner, etter fire betalingsoppfordringer. I dag er summen 700. I praksis betyr dette at man ved første betalingsanmerkning må betale 70 kroner, mot 350 kroner med dagens lovverk. Hvis man betaler etter første oppfordring, vil forslaget i realiteten medføre en reduksjon på 80%.

-Vi har sett eksempler på at små krav helt nede i 50 kroner, har beløpt seg til flere tusen kroner. Det er meningsløst og korrigerer ikke betalingsviljen til folk. Det sørger bare for å legge en større bør på de som allerede kan være i en vanskelig, økonomisk situasjon, fortsetter Foss.

Norske forbrukere kan spare 2 milliarder kroner

Utvalget anslår at besparelsen vil utgjøre rundt to milliarder kroner norske forbrukere. Forslaget skal gå sin gang mellom Regjering og Storting, før man kommer til et endelig vedtak. Foss håper på en raskest mulig saksgang.

– Vi skal se nøye på utvalgets forslag til ny lov og sette i gang arbeidet slik at vi får endringer så raskt som mulig. Selvsagt skal det lønne seg å betale i tide, og avtaler skal holdes, sier Foss. Og legger til:

– Betaler du ikke for en vare eller tjeneste du har mottatt, må det være et apparat som sørger for at det skjer. Likevel tror jeg mange er enige i at satsene ikke har stått i stil med det som ofte er en forglemmelse.