Monica Mæland er Norges nye justis- og beredskapsminister: – Jeg leser enorme mengder krim
Advokat Monica Mæland skulle bare sitte en periode i Bystyret i Bergen, men endte opp med en over 20 år lang politisk karriere. Nå er hun Norges nye justis- og beredskapsminister og lover å prioritere overgrep mot barn.
– Det var litt vemodig å få overlevert nøklene. Jeg ønsket ikke at Fremskrittspartiet skulle gå ut av regjering. Samtidig er dette en fantastisk mulighet: Høyre har ikke hatt justisministeren på 30 år, sier Monica Mæland, som nå er landets nye justis- og beredskapsminister.
Vet hva hun vil prioritere
Mæland tar over ministerposten etter Jøran Kallmyr fra Fremskrittspartiet, som en konsekvens av at partiet valgte å gå ut over regjering.
– Jeg føler at jeg har hoppet på et tog i fart, og synes det er fantastisk spennende, sier Mæland entusiastisk.
Hun har vært statsråd under hele Solberg-regjeringen. Først som næringsminister fra 2013 til 2018 og senere som kommunal- og moderniseringsminister fra 2018 til 2020. Men fremover er det altså ansvaret for blant annet rettsvesen, kriminalomsorgen, politi- og påtalemyndigheten som vil være Mælands oppgave.
– Alle skal kjenne på trygghet i hverdagen. Jeg lover å prioritere det som er mest alvorlig, nemlig overgrep mot barn, sier Mæland.
For det er nettopp vold mot barn som engasjerer henne mest og som vil være hennes hovedprioritet:
Det er gjort mye på feltet, men det er fortsatt en del å gjøre. Vi har ikke gitt barna den beskyttelsen de fortjener. Det er fremdeles mange som har begått vold og overgrep mot barn, som ikke har blitt straffet.
–Politireform og beredskap blir viktige prioriteringer fremover. Så vil jeg også jobbe for å føre en streng, men rettferdig innvandringspolitikk, sier justis- og beredskapsminister, Monica Mæland. Her er hun på besøk hos Ole Brerud Sæverud, politimester i Sør-Øst politidistrikt.
Pendler mellom vest og øst
Monica Mæland kommer fra Bergen, vokste opp i Arendal og flyttet tilbake til Bergen for å studere. Siden har hennes faste adresse vært i storbyen i vest.
– Jeg har pendlet til Oslo mens jeg har sittet i regjering, og er hjemme hver helg. Jeg har dermed ikke sett så mye av Oslo disse årene, sier hun.
Mæland har mann og to barn på 13 og 18 år hjemme i Bergen.
– Jeg har altså pendlet fra barna var relativt små, så det er viktig for meg å holde kontakt med dem i hverdagen og dra hjem hver helg, sier hun.
Gryende interesse for politikk på 80-tallet
Monica Mæland ble engasjert i Unge Høyre i 1983.
– Det var i en periode med kald krig, debatt om NATO-medlemskap, karakterer i skolen og om vi skulle ha mer enn bare én TV-kanal. Det gjorde meg engasjert og Høyre hadde bedre svar enn Arbeiderpartiet i disse spørsmålene, sier hun.
– For meg handlet det altså om ønsket om valgfrihet, mangfold og konkurranse, legger hun til.
Jobbet som advokat
Mæland er utdannet jurist og hadde jobbet som advokat i fem år da Erna Solberg ringte og spurte om hun kunne tenke seg å stå på listen til Bystyret i Bergen.
– Jeg tenkte at det var for gøy til å si nei. Det er litt som en musiker som får tilbud om å jobbe med hobbyen sin på heltid. Samtidig var jeg helt klar på at det bare skulle være for én periode, men det er nå 20 år siden, sier Mæland og smiler.
Hennes politiske karriere ble dermed mye lenger enn hun selv hadde tenkt: 14 år på Rådhuset i Bergen, etterfulgt av over seks år i regjering.
Leser flere krimbøker i uken
Som pendlende heltidspolitiker blir det ikke så mye fritid:
– Når jeg ikke jobber, liker jeg å være med på barna mine. De holder på med håndball og buekorps, så fritiden går til å stille opp på arrangementer og dugnader, forteller hun.
I tillegg er Mæland glad i å gå på tur og lese bøker:
– Jeg har enorme mengder krim. Det er få som har lest om så mange drap som jeg har. Jeg leser alt fra en til fem krimbøker i uken, sier hun.