11 000 arbeidstakere får kompetanseheving
Det kommende året skal ca. 11 000 arbeidstakere fra hele landet få hevet sin grunnleggende kompetanse gjennom relevante kurs knyttet til arbeidsoppgavene sine.
Samtidig som en rapport viser at Norge mangler kvalifisert arbeidskraft, gir kompetanse Norge støtte til over tusen kurs gjennom ordningen «kompetansepluss». Målet er å styrke arbeidstakeres ferdigheter samt deres deltakelse i arbeids- og samfunnsliv.
– Høyre og regjeringen har som mål at ingen skal gå ut på dato på grunn av manglende kompetanse. Arbeidsplassen er en viktig arena for læring. Kompetansepluss bidrar til at flere voksne får kursing og ny kompetanse. Det er viktig for at flere kan mestre nye krav og endringer i arbeidslivet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.
Et arbeidsliv i endring
Kompetanse Norge har i år fordelt 172 millioner kroner via kompetansepluss-ordningen, som er en tilskuddsordning for opplæring i grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving, regning, IKT, samt muntlig norsk eller samisk.
– Arbeidslivet endrer seg hele tiden. Det stiller nye krav til arbeidsgivere, arbeidstakere og til utdanningssektoren vår. Vi må sørge for at flere kan lære hele livet, også mens de er i jobb, sier Asheim.
Kurstilbydere kan få støtte basert på prosjektsøknader, dersom de har inngått samarbeid med en bedrift eller organisasjon som ønsker opplæring av sine ansatte. De fleste godkjente søknadene i år var til kurs i arbeidslivet.
− Vi ønsker at flere skal få lære mer mens de er i jobb. Det er en av grunnene til at vi nesten har doblet pengene som deles ut gjennom denne ordningen siden Høyre kom i regjering i 2013, sier Asheim.
Søker digitale ferdigheter
Siden oppstarten av Kompetansepluss i 2006 har rundt 90.000 deltakere mottatt midler gjennom ordningen, og som følge av store teknologiske endringer har regjeringen i løpet av de siste årene også styrket den.
– Det er et stort behov for kompetanseheving i arbeidslivet. Digitalisering – også av arbeidslivet – skjer i skyhøy fart og vi må derfor omstille oss. Mange arbeidstakere har, og vil ha, behov for å fylle på med digital kompetanse for å unngå utenforskap og for å gå ut på dato, sier Asheim.
I årets utdeling av midler har søknader som kombinerer opplæring i digitale ferdigheter med andre grunnleggende ferdigheter blitt prioritert, ifølge en pressemelding fra regjeringen.
– Vi er avhengige av slike gode ordninger for å kvalifisere flere til dagens og morgendagens arbeidsliv, sier Asheim.