Regjeringen vil beholde alle tinghusene

– Vi skal ha domstoler som er tilgjengelige for alle som trenger dem, og som kan prøve saker effektivt og fatte riktige beslutninger, uansett hvor man bor, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Regjeringen anbefaler å opprettholde alle dagens rettsteder, men slå sammen rettskretser.
Norge er i dag delt inn i 60 rettskretser med til sammen 69 rettssteder. Rettskretsen er domstolens geografiske område og rettsstedet er stedet hvor en domstol holder til. Riksrevisjonen har tidligere pekt på store variasjoner mellom domstolene, som potensielt kunne true nordmenns rettssikkerhet.

Regjeringen anbefaler å opprettholde alle dagens rettssteder, men slå sammen rettskretser.

– Regjeringen anbefaler å videreføre samtlige rettssteder slik at folk fortsatt skal ha nærhet til domstolen, som tross alt bidrar med viktige kompetansearbeidsplasser rundt omkring i hele landet, sier Mæland.

Domstolene vil med regjeringens forslag få større geografiske områder med flere rettssteder innenfor én krets. Sogn og Fjordane tingrett arbeider i dag etter denne modellen. Erfaringene derfra er gode. Forslaget om å endre rettskretsene gjør at tingrettene i større grad kan fordele saker etter kapasitet. Dette svarer på utfordringene domstolene selv har beskrevet, samtidig som alle tinghusene består.

– For å sikre raskere og mer fleksibel behandling av folks saker i domstolene, foreslår vi derimot å redusere antallet rettskretser. Det vil ikke ha betydning for folks nærhet til domstolen, avslutter justis- og beredskapsminister Monica Mæland.