Vi må få flere kvinnelige rollemodeller i næringslivet
Kun 3 av 10 gründere er kvinner. Det betyr at mange kvinner mangler rollemodeller som inspirerer til viktige retnings- og yrkesvalg i livet.
Kun 3 av 10 gründere er kvinner. Menn etablerer over 60% av alle enkeltpersonforetak, og kvinneandelen for etablering av aksjeselskap er under 20%. Blant de 200 største selskapene i Norge er det 21 som har en kvinnelig administrerende direktør. En dresskledd mann danner altså malen for hvordan vi forestiller oss en lederskikkelse i næringslivet.
Det betyr at mange kvinner mangler rollemodeller som inspirerer til viktige retnings- og yrkesvalg i livet. Når vi vet at 70% av alle ansatte i offentlig sektor er kvinner så er sannsynligheten stor for at mulighetene og valgene for utdanning og yrke bli preget av rollemodellene vi finner her.
Kvinner, menn og bedrifter får det bedre med en jevnere kjønnsbalanse
Når de så skaper nye bedrifter og arbeidsplasser i bransjen de kan best, får de slengt i seg fra politikere at de er velferdsprofitører. Mens mannlige grundere i mannsdominerte yrker kalles innovatører og jobbskapere, kalles etablerer i kvinneyrker profitører. Det er der du har kompetanse du skaper bedrift. Kvinner må ha like stor mulighet til å gjøre det i bransjene de dominerer, på samme måte som menn kan i rørleggerbransjen. Ingen kaller dem profitører selv om de vrir rør i offentlige bygg.
Norges kjønnsdelte arbeidsmarked har betydning for kjønnsforskjeller innen arbeidstid, lønn, karriere og utviklingsmuligheter – men også hvem som eier den private formuen. Det er derfor vi ikke kan la være å gjøre noe med denne skeivheten. Flere studier som viser at bedrifter med mangfold i toppen tjener bedre, har et konkurransefortrinn og får et bedre arbeidsmiljø. Kvinner, menn og bedrifter får det bedre med en jevnere kjønnsbalanse.
Næringslivet må så selv ta på seg ledertrøyen
Vi må alle gå i oss selv og være oss bevisst våre egne tanker og holdninger rundt hvem vi ser for oss som ledere/gründere i næringslivet. Næringslivet må så selv ta på seg ledertrøyen og vise at de virkelig ønsker å gjøre noe med skeivheten. Kunnskap mangler vi ikke. Begynn gjerne med et google-søk på næringsdepartementets råd om bedre kjønnsbalanse på toppen, fortsett gjerne til handlingsplan for kvinnelige gründere.
Vi slår også et slag for Isabelle Ringnes og Marie Louise Sundes EqualityCheck.it. Her kan du legge igjen en vurdering av arbeidsplassen din, bedriftskulturen, hva du mener om likestilling på arbeidsplassen og om du opplever å ha like muligheter. Du kan kommentere hva du mener er bra og hva som kan forbedres. Dette fungerer som en «Trip advisor» for arbeidsplasser og tar kun to minutter.
Vi trenger flere kvinnelige rollemodeller. Da må vi kalle dem innovatører, ikke profitører. Da må vi slippe mangfoldet til. Intelligensen er likt fordelt. Da må også muligheten være det.