Norges nye fiskeriminister liker å jobbe på fritiden: – Først på listen står håndtering av koronakrisen

Idet hele Norge forstod alvoret av koronaviruset og myndighetene stengte ned store deler av samfunnet, ble Odd Emil Ingebrigtsen utnevnt til fiskeri- og sjømatminister.

-Det er et privilegium, og ikke minst en stor ære, å bli vist den tilliten, sier Odd Emil Ingebrigtsen om utnevnelsen som statsråd. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre

Statsministeren ringte og spurte om jeg ville bli statsråd. Det var en surrealistisk telefon. Jeg sa selvfølgelig ja – på flekken, sier Odd Emil Ingebrigtsen, som er ny fiskeri- og sjømatminister i regjeringen.

Før tiltredelsen rakk han å være statssekretær i olje- og energidepartementet i litt over en måned.

Bare noen uker før jeg ble utnevnt til statsråd, var det like surrealistisk å bli statssekretær. Det er et privilegium, og ikke minst en stor ære, å bli vist den tilliten, sier han.

Familiebedrift

Odd Emil Ingebrigtsen kommer fra en bokhandlerfamilie i Bodø og har derfor lang erfaring fra familiebedrift. Byen han vokste opp i er også byen han nå bor i. Faktisk har han alltid bodd i Bodø, bortsett fra tre år på 80-tallet da han bodde i hovedstaden.

Det var et sjokk for både meg og Oslo. Jeg var en “enkel gutt” fra landet, så jeg hadde veldig spennende og lærerike år som generalsekretær i Unge Høyres landsforbund, forteller Bodøværingen.

Ingebrigtsen har tre sønner, alle i første halvdel av 20-årene. Og han er gift med Grete, som driver en elektrikerbedrift.

Odd Emil og kona Grete avbildet i Sydney.

REISE: Odd Emil sammen med kona Grete på tur i Sydney. Foto: Privat

Politikk og næringsvirksomhet

Odd Emil Ingebrigtsen er et kjent navn i det politiske miljøet i Nordland, hvor han gjennom mange år har markert seg både i Unge høyre og Bodø Høyre. Han har hatt en rekke politiske verv, og i 2003 var han også ordførerkandidat i Bodø.

Jeg har jobbet med mye annet også, men jeg har alltid jobbet i grensesnittet mellom næring og politikk, forteller Ingebrigtsen, som kan liste opp mange stillinger og bedrifter på CV’en.

I det store bildet har jeg vel alltid drevet egne eller andres virksomheter og kombinert det med politikk, sier han.

Ville være med å bestemme

Ingebrigtsen forteller at samfunnsutvikling og verdiskapning alltid har engasjert han:

Jeg fikk det vel inn med morsmelken, ettersom jeg vokste opp i en liten familiebedrift, sier han.

Men det var først i ungdomsårene at han smått begynte å interessere seg for politikk.

Jeg gikk et år på high school i USA, og var egentlig en ganske sjenert gutt, men ble tvunget til å fortelle om Norge. Det førte til at jeg ble mer bevisst på hvor bra jeg syntes vi hadde det i Norge, forteller han.

Da han kom hjem fra utveksling, stod valget mellom AUF og Unge Høyre. Unge Ingebrigtsen syntes det var viktig med et sterkt forsvar og ha respekt for enkeltmennesket. Derfor ble Unge Høyre det naturlige valget i 1982.

I dag vil jeg si at å legge grunnlag for verdiskapning og arbeidsplasser er min hovedmotivasjon for å drive politikk og hovedgrunnen til at jeg er Høyre-mann. Det å ha en jobb er noe av det viktigste i hverdagen for de aller fleste, og det blir nok også det aller viktigste i politikken fremover, ettersom koronakrisen har ført til høy arbeidsledighet.

Odd Emil Ingebrigtsen på tur i snøfylte omgivelser.

PÅ TUR: Norges nye fiskeriminister trives godt på tur i naturen. Foto: Privat

Liker å jobbe på fritiden

Når man driver med både politikk og næringsvirksomheter, blir det gjerne ikke så mye tid til andre ting, noe som gjenspeiler Ingebrigtsens fritidsaktiviteter:

På fritiden liker jeg egentlig å jobbe. Jeg har alltid holdt på med mye og hatt flere jobber på samme tid, men jeg bør vel kanskje finne meg en annen interesse etter hvert, sier han og ler.

Etter nærmere ettertanke kommer Ingebrigtsen på at han liker både elgjakt, turer i naturen og å reise.

Håndtering av koronakrisen

Nå har fiskeri- og sjømatministeren hatt stillingen i noen uker, som også er de ukene Norge har vært i unntakstilstand på grunn av koronakrisen. Å håndtere den, blir det viktigste for statsråden fremover.

Veldig mye av investering og handel bremser eller stopper opp. Også innenfor fiskeri- og sjømat gjelder det nå å håndtere koronakrisen og gjøre alt vi kan for å sikre eksisterende virksomheter og arbeidsplasser. Fiskeri- og sjømatsektoren er foreløpig ikke verst rammet, men jeg føler på et stort ansvar overfor andre deler av næringslivet hvor mange fortvilte har mistet jobben, blitt permittert eller som ser sin bedrift smuldre opp. Det er primærfokus akkurat nå, sier han.

Samtidig må vi også tenke fremover og legge grunnlaget for verdiskapning etter krisen. Vi skal jo ut av den på et tidspunkt, legger han til.