Forenkler reglene i strandsonen
De siste 50 årene har det vært forbudt å bygge i 100-metersbeltet langs sjøen. Nå vil regjeringen gi distriktskommuner større mulighet for næringsutvikling og bosetting langs kysten. Det skal allikevel tas særlige hensyn til naturen, friluftsliv, og allmenne interesser.
Regjeringen foreslår å gi distriktskommunene større mulighet for å legge til rette for næringsutvikling og bosetting langs kysten. Byggeforbudet i strandsonen skal fortsatt praktiseres strengt i Oslofjordregionen og i pressområdene i Sør- og Midt-Norge, men mykes opp i kommuner med lavere press på strandsonen. En slik endring vil gi mer lokal handlefrihet til å utvikle ressursene som ligger langs kysten, og skape vekst og utvikling i Distrikts-Norge.
– Vi har tillit til at lokale myndigheter vil ivareta naturinteressene, og samtidig legge til rette for arbeidsplasser og aktivitet i kommuner som ikke ligger i pressområder, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.
Tre ulike soner
Fram til nå har norske kystkommuner vært delt inn i tre ulike soner. Sone 1 utgjør Oslofjordregionen med høyt utbyggingspress. Sone 2 omfatter Sørlandskysten og bynære deler av strandsonen i Rogaland, Hordaland og Trondheimsfjorden, der det også er områder med stort utbyggingspress. Sone 3 er distriktsområder med lavere utbyggingspress. De foreslåtte endringene vil gi mer frihet til utvikling av strandsonen i sone 2 og 3. Se bilder av sonene nederst i saken.
– Strandsonen er viktig for både innbyggere og næringsliv. For å bidra til bærekraftig forvaltning av disse områdene, skal det fortsatt være strenge regler i pressområdene, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup.
De reviderte retningslinjene gir kommunene veiledning i hvordan de kan sørge for at regionale og nasjonale interesser i strandsonen blir ivaretatt, samtidig som kommunene beholder sitt lokale selvstyre.
Kart over sone 1
Kart over sone 2
Kart over sone 2-3
Kart over sone 3