Valgkomiteen innstiller på Solberg, Asheim og Bru

Høyres valgkomité har nå presentert sin innstilling til nytt arbeidsutvalg og sentralstyre. Henrik Asheim innstilles som ny 1. nestleder. Innstillingen skal behandles under Høyres landsmøte på Gardermoen 2.-3. april.

Henrik Asheim i profil.
Henrik Asheim innstilles som ny nestleder i Høyre

Valgkomiteen har under ledelse av fylkesleder i Agder, Harald Furre, kommet frem til følgende enstemmige innstilling til nytt arbeidsutvalg i Høyre:

  • Leder Erna Solberg, Vestland (gjenvalg)
  • 1. nestleder Henrik Asheim, Viken (ny)
  • 2. nestleder Tina Bru, Rogaland (gjenvalg)
  • Arbeidsutvalgsmedlem Helge Orten, Møre og Romsdal (gjenvalg)
  • Arbeidsutvalgsmedlem Anne Berit Figenschau, Troms og Finnmark (ny)
  • Leder i Høyres kvinneforum Guro Angell Gimse, Trøndelag (gjenvalg)

Også Unge Høyres leder Ola Svenneby er medlem av arbeidsutvalget, men han er ikke på valg nå. 

Innstillingen skal behandles under Høyres landsmøte på Gardermoen 2.-3. april. Samtlige er innstilt for en periode på ett år, altså frem til landsmøtet i 2023.

Harald Furre har ledet Høyres valgkomité

–Valgkomiteen er veldig glade for at Erna Solberg ønsker å stå på videre som Høyres leder med blikket festet på valgseier både i 2023 og 2025. Hun er Norges ubestridt dyktigste og mest populære politiker, og det var særdeles enkelt å bli enige om å innstille på gjenvalg av henne, sier Harald Furre.

Henrik Asheim (38) innstilles som ny 1. nestleder etter Jan Tore Sanner, som takker av etter imponerende 18 år lang tjeneste i Høyres øverste ledelse.

–Henrik har bekledt tre statsrådsposter, ledet finanskomiteen på Stortinget og er i dag Høyres arbeids- og sosialpolitiske talsperson. Og han er enda ikke fylt 40 år. Han har i mange år blitt sett på som et av landets største politiske talenter, og hvis landsmøtet vil, tar han nå steget opp i den absolutte elitedivisjonen. Med Henrik får partiet en skarpskodd retoriker, dyktig debattant og visjonær utvikler av ny politikk inn i ledelsen. Vi har også merket oss at Henrik viser stor vilje til å bruke tid i partiet og til å bygge organisasjon, fortsetter valgkomiteens leder.

Portrettbilde av Jan Tore Sanner
Jan Tore Sanner takker av etter imponerende 18 år lang tjeneste i Høyres øverste ledelse.

Selv kommenterer Asheim innstillingen slik:

–Jeg er veldig takknemlig for den tilliten valgkomiteen har vist meg. Vi har en viktig jobb fremover med å utvikle politikk gjennom å lytte til innspill fra hele landet, og vi skal bygge en enda sterkere partiorganisasjon frem mot valgene i 2023 og 2025. Det har jeg veldig lyst til å bidra til på en god måte, og jeg håper derfor på landsmøtets tillit i april.

Inn i Høyres ledelse foreslås også Anne Berit Figenschau (52) fra Tromsø. Hun overtar hvis landsmøtet vil, etter at Lier-ordfører Gunn Cecilie Ringdal, som tidligere i vinter varslet at hun ønsket avløsning etter seks år i Høyres arbeidsutvalg.

Anne Berit Figenschau

–Det er tradisjon i Høyre for at minst en av medlemmene i arbeidsutvalget til daglig har sitt virke i lokal- eller regionalpolitikken. Anne Berit vil tilføre ledelsen kunnskap og nødvendige perspektiver fra sitt utsiktspunkt i Tromsø. Hun innstilles fordi hun over flere år har vist seg som en dyktig og markant lokalpolitiker, sier Furre.

Figenschau er leder i Tromsø Høyre og har sivil jobb i Skatteetaten. Tidligere har hun blant annet vært finansbyråd i Nord-Norges største by, styremedlem i Idrettsforbundet, reiselivssjef i Tromsø og direktør i Telenor.

Valgkomiteen foreslår også en rekke nye medlemmer til Høyres sentralstyre

Sentralstyret er Høyres øverste beslutningsorgan mellom landsmøtene, og består av arbeidsutvalget, representanter fra fylkene og seks direktevalgte medlemmer som skal velges av landsmøtet 2.-3. april.

Følgende innstilles enstemmig til fem av de seks direktevalgte plassene for perioden 2022-2023:

  • Steinar Olsen (gjenvalg)

51 år og fra Kristiansand. Han har drevet egen virksomhet siden han var 16 år gammel. I 1998 etablerte han kleskonsernet Stormberg, som han fortsatt eier og driver. Han har sittet i en rekke offentlige råd og utvalg, vært medlem av Høyres sentralstyre siden 2020 og har mange år bak seg i bystyre og formannskap i Sørlandets hovedstad.

  • Shahzad Rana (ny)
    54 år og teknologidirektør i Microsoft Norge. Vokste opp i Sandnes, og bor nå i Oslo. Har informatikk- og filologiutdannelse ved Universitetet i Oslo, startet i databransjen i første halvdel av 1990-årene og har gjennom årene etablert over et halvt dusin bedrifter. Medlem av Teknologirådet 2012–2016, varamedlem av Oslo bystyre og medlem av bydelsutvalg Ullern for Høyre 2011–2015.
  • Hanne Haatuft (ny)

53 år og bor på Geilo. Hun er varaordfører i Hol kommune, og foreningsleder for Hol Høyre. Hun er også stortingsvara for Buskerud valgkrets. Hun er utdannet lærer og jobber ved Norges Toppidrettsgymnas på Geilo.

  • Håvard Øvregård (ny)

46 år og kommer fra Volda på Sunnmøre, men bor i Oslo. Øvregård er prosjektleder i Norges Idrettsforbund, og jobber med verdiarbeid og forebygging av diskriminering og trakassering. Tidligere har han vært leder av Noregs Mållag og vært aktiv i en rekke andre organisasjoner. Øvregård har studert ved Universitetet i Oslo. Han er leder for Gamle Oslo Høyre.

  • Aase Marthe Johansen Horrigmo (ny)

39 år og fra Vennesla i Agder, men bor nå i Ski øst for Oslo. Hun var i Erna Solbergs regjering statssekretær for Monica Mæland i Kommunaldepartementet og for Henrik Asheim i Kunnskapsdepartementet. Hun har doktorgrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo og har jobbet som senioranalytiker i analyseselskapet Oxford Research.

Til den siste plassen som direktevalgt medlem av sentralstyret foreligger det en delt innstilling fra valgkomiteen.

Et flertall på 12 medlemmer av valgkomiteen har innstilt på:

  • Jon Gunnar Pedersen (ny)

59 år og fra Vestfold. Han er i dag direktør for finansselskapet Arctic Securities, og har store deler av sitt yrkesaktive liv arbeidet i finansbransjen. Pedersen er nylig best kjent som statssekretær for Siv Jensen i Finansdepartementet fra 2013 til 2015. Men har et lengevarende engasjement for Høyre. Han var rådgiver for statsråd Kristin Clemet i Syse-regjeringen fra 1989 til 1990 og rådgiver for Høyre i 1990-1994.

Et mindretall på ett medlem av valgkomiteen, tidligere Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy, foreslår tidligere fiskeriminister Odd-Emil Ingebrigtsen i stedet for en av de andre kandidatene.

  • Odd Emil Ingebrigtsen (ny)

57 år og fra Bodø. Han var fiskeri- og sjømatminister i Erna Solbergs regjering fra 13. mars 2020 til regjeringen gikk av i oktober 2021. Før dette var han statssekretær i Olje- og energidepartementet. Ingebrigtsen har omfattende næringslivsbakgrunn og har vært sjef for familiens bokhandlervirksomhet i Bodø, adm. Direktør i Bodø Boligbyggelag, Bodøregionens Utviklingsselskap og Indre Salten Energi. På 80-tallet var han generalsekretær i Unge Høyre.

Valgkomiteen har bestått av:

Harald Furre, Agder (leder)
Heidi Nordby Lunde, Oslo (nestleder)
Olemic Thommessen, Innlandet
Kristin Ørmen Johnsen, Viken
Veslemøy Våle, Vestfold og TelemarK
Margret Hagerup, Rogaland
Silja Ekeland Bjørkly, Vestland
Michael Momyr, Trøndelag
Ole Henrik Hjartøy, Nordland
Ståle Sæther, Troms og Finnmark
Vidar Grønnevik, Vestland
Lars Myraune, Senior Høyre
Tonje Nilssen, Unge Høyre

Pressehenvendelser rettes til:
Harald Furre, leder i valgkomiteen, tlf 98281890
Cato Husabø Fossen, pressesjef i Høyre, tlf 94373293