Høyre ber regjeringen forberede Norge på flyktninger fra Ukraina
– Det er en fantastisk vilje til å stille opp i kommunene, men de må bygge opp kapasitet, sier innvandringspolitisk talsperson Mari Holm Lønseth.
Mer enn en million ukrainere har forlatt hjemme sine og landet sitt siden Russland startet invasjonen av Ukraina. FN anslår at ti millioner mennesker vil flykte. Høyre mener at Norge bør åpne dørene for ukrainske flyktninger, og ber nå regjeringen legge fram en plan for hvordan Norge kan stå beredt til å ta imot flere ukrainske flyktninger.
– Nå har vi gjort det enkle: Vi har sagt at vi skal stille opp for Ukraina ved å ta imot flyktninger. Da begynner det vanskelige: Vi må bygge opp kapasitet for å ta imot veldig mange på veldig kort tid. Folk som kommer trenger tak over hodet, helsehjelp og hjelp til å komme i aktivitet, sier Høyres innvandringspolitisk talsperson Mari Holm Lønseth.
Foreslår konkrete tiltak
I en kartlegging KS har gjennomført denne uken svarer 281 kommuner ja til å bosette flere flyktninger. Holm Lønseth hyller kommunene:
– Det er en fantastisk vilje til å stille opp i kommunene, men de må bygge opp kapasitet. Høyre er utålmodige på vegne av mottakene og kommunene som trenger klarere signaler for å bygge opp kapasiteten, sier hun.
Høyre foreslår at regjeringen legger fram en konkret plan for hvordan driftsoperatører på asylmottak og kommuner skal settes i stand til å ta imot flyktninger. Av konkrete tiltak foreslår Høyre at planen blant annet inneholder:
- Et hurtigspor for å få ukrainske flyktninger inn i arbeid og aktivitet.
- Det må sikres like økonomiske ordninger for asylsøkere i mottak som dem som bor hjemme hos familie eller venner.
- En gjennomgang av lover og regler som kan måtte endres som følge av en ekstraordinær situasjon. For eksempel å fravike plan- og bygningsloven når eiendom skal bygges og omreguleres på kort tid for å huse flyktninger
Det trengs hurtigspor
Holm Lønseth understreker at dette er flyktninger som antagelig er her i kort tid.
– Når krigen er over vil de fleste ønske å reise tilbake til sin familie i hjemlandet og bygge opp hjemlandet. Derfor kan man stille spørsmål ved om det er hensiktsmessig å sende alle disse flyktningene gjennom et ordinært introduksjonsløp. Vi mener det trengs hurtigspor for å få folk raskt ut i arbeid og aktivitet. Det bør også tilbys norskkurs. Også flyktninger som ikke har fått avklart oppholdsstatusen sin enda, bør sikres midlertidig arbeidstillatelse raskt.
Representanten fra Sør-Trøndelag sier det er viktig at flyktninger som kan bo privat, for eksempel hos familie, får muligheten til det på like vilkår som dem som bor på mottak.
– Det er mange som kommer til Norge som kommer direkte til venner eller familie, og som kan bo med disse. Det er en viktig avlastning fra asylmottak. Regelverket og stønadene som asylsøkere ellers får bør være tilpasset det, avslutter hun.