Henrik Asheim: – Vi må slutte å sløse med mennesker

Vi må slutte å snakke om arbeid som en belastning og en plikt. Arbeid er en rettighet vi som samfunn rett og slett gjør for lite for å innfri.  

Høyres 1. nestleder Henrik Asheims startet dag to av Høyres landsmøte med en innledning om arbeidskraft. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre

Slik startet Høyres 1. nestleder Henrik Asheim sin tale til Høyres landsmøte 2023. Asheim brukte talen på å snakke om hvordan Høyre vil bidra til at flere kommer i jobb.  

– Den største velferden vi kan gi folk er en jobb som bidrar til at de kan forsørge seg selv og sine, får brukt interessene sine og blir en del av et arbeidsfellesskap. For det er altfor mange av de som både kan og vil bidra, som vi som samfunn ikke er flinke nok til å gi en sjanse.  

Norsk arbeidsliv mangler arbeidskraft  

Asheim mener det er et paradoks at det står 250 000 mennesker i arbeidsfør alder utenfor arbeidslivet, samtidig som arbeidslivet har behov for 70 000 flere mennesker.  

– Løsningen er like enkelt å si som det er vanskelig å gjennomføre, men vi må spleise de ledige jobbene med de ledige menneskene.  

Mangelen på arbeidskraft med riktig kompetanse har også store konsekvenser for norsk arbeidsliv og norsk konkurransekraft. Hele 65 prosent av NHOs bedrifter forteller at de har et udekket kompetansebehov. Mest alvorlig er mangelen i de to nordligste fylkene.  

– Vi kommer til å trenge flere mennesker for å utvikle ny teknologi, til å jobbe innenfor pleie og omsorg, vi trenger flere fagarbeidere og vi trenger flere innenfor service og handel, kort sagt: vi trenger at flere jobber.  

Her er noen av løsningene Asheim trakk frem

  • Arbeidsorientert uføretrygd. Arbeidsorientert uføretrygd er et spleiselag mellom arbeidsgiver og NAV som vil gjøre det enklere å ansette folk som ikke kan jobbe hundre prosent hele tiden.  
  • Bruke mer lønnstilskudd slik at flere får den første jobben 
  • Inkludere flere med hull i cv-en eller funksjonsnedsettelser 
  • Fortsette å stille krav til lærere og elever i skolen slik at flere fullfører  
  • Gi flere voksne muligheten til å fullføre videregående 
  • Satsing på fleksibel utdanning og videreutdanning 
  • Koble arbeidslivet tettere på utdanningene  

Det må fortsatt lønne seg å jobbe  

Den siste tiden har det blusset opp en debatt «arbeidslinja» i norsk politikk. Selv langt inn i Arbeiderpartiet pågår det en debatt om det er riktig å ha som mål at flest mulig skal være i jobb og at det alltid skal lønne seg å jobbe.  

– Jeg mener vi skal fremsnakke arbeidslinja. Den er bærebjelken i velferdssamfunnet vårt. Arbeidslinja er ikke å straffe de som står utenfor arbeidslivet. De som aldri vil kunne jobbe, skal vi som samfunn selvsagt stille opp for. Men vi skal også stille opp for de som kan jobbe litt.  

Det er et faktum at mange som står utenfor arbeidslivet i dag både kan og vil jobbe, hvis de får muligheten.  

– Vi har en jobb å gjøre med å åpne opp arbeidslivet for flere. Når vårt mål er å ha et samfunn med muligheter for alle så forplikter det oss. Vi skal være det partiet som sørger for at flere kan få følelsen å glede seg til helg og en velfortjent ferie, og være en del av et arbeidsfellesskap, sier Asheim.  

Han avsluttet med en forventning til Høyres folk ute i kommunene om å ta et krafttak for å inkludere flere i arbeidslivet:  

– Jeg håper alle våre folkevalgte ute i kommunene både før og etter valget sørger for å ha klare forventninger til dere lokale næringsliv, til det offentlige og til det selv. Vi aksepterer ikke at noen blir fortalt at det ikke er behov for dem for vi trenger alle.   

Les hele Henrik Asheims tale her (PDF)