RNB 2023: Høyre vil bruke mindre oljepenger og øke barnetrygden  

Regjeringen og SV øker oljepengebruken mer enn tidligere varslet i revidert nasjonalbudsjett (RNB). Høyres alternativ peker ut en annen retning, hvor vi prioriterer det viktigste først. 

Helge Orten i gangen på Stortinget.
Høyre prioriterer folk og familiers økonomi, helse, politi og forsvar i vårt forslag til alternativt budsjett.

Høyre prioriterer familieøkonomi, inkludering, helse, politi, forsvar og trygg økonomisk styring i revidert nasjonalbudsjett. Høyre reduserer oljepengebruken med 5,2 mrd. kroner, sammenlignet med regjeringens opprinnelige forslag. Sammenlignet med den rødgrønne budsjettavtalen er oljepengebruken 6,7 mrd. kroner lavere. 

– Fremover står det norske samfunnet overfor store utfordringer, blant annet innenfor forsvar, klima og det at vi blir flere eldre. Det øker behovet for å holde igjen på utgiftsveksten nå, slik at vi beholder handlingsrom til å løse disse utfordringene. En stor avveining i norsk politikk handler om velferd i dag mot velferd i morgen, sier finanspolitisk talsperson i Høyre Helge Orten. 

Revidert nasjonalbudsjett er ikke et nytt statsbudsjett, men en justering av budsjettet som ble vedtatt av de rødgrønne i Stortinget i høst.  

Dyr rødgrønn enighet

Offentlig sektors andel av økonomien ligger an til å bli større enn i pandemiåret 2020. Regjeringen har økt oljepengebruken kraftig, og nå har SV fått øke utgiftene enda mer. 

–  I høst var regjeringspartiene opptatt av at vi måtte bruke mindre penger for å dempe presset på renten og folks økonomi. Nå virker de å ha glemt egne advarsler. Vi er bekymret for hva økt pengebruk og manglende vilje til reformer vil bety over tid, sier Orten. 

En positiv nyhet er at SV har klart å overtale regjeringspartiene til å øke barnetrygden for barn over seks år med 200 kroner i måneden fra 1. juli. Høyre foreslo skattelette og 3000 kroner i økt barnetrygd til alle barnefamilier i Høyres alternative budsjett for 2023, men fikk ikke flertall for dette. Barnetrygden ble økt for første gang på 20 år under Solberg-regjeringen.  

Høyres sommerpakke for bedre privatøkonomi

I en tid hvor flere enn før opplever at pengene ikke strekker til, vil Høyre gi flere barn og familier gode ferieminner. I RNB prioriterer Høyre derfor å støtte sommerferietilbud og sommerskole for de eldre barna, og å øke barnetrygden for barna under seks år.  

 – Nå foreslår vi å øke barnetrygden for de yngste barna med 1 000 kroner og å bruke 145 millioner på sommerskole og sommerferieaktiviteter for barn og unge. Det vil være et viktig bidrag inn mot sommeren for mange familier, sier Orten.  

Forslaget vil gi nesten 40.000 flere barn tilgang på gratis fritidsaktiviteter og gi nesten 50.000 barn en ukes gratis sommerskole. Høyre vil prioritere barn av flyktninger til sommerskolen for å gi dem et fellesskap og bidra til god integrering. 

Offentlig sektor må drives bedre

Høyre mener det er rom for å drive offentlig sektor bedre og mer effektivt. 

– Både næringsliv og familier opplever at de må holde igjen på utgiftene. Da er det også rimelig at offentlig sektor tar sin del. Derfor foreslår Høyre flere avbyråkratiserings- og effektiviseringstiltak. Det er mulig å jobbe smartere samtidig som vi opprettholder god kvalitet på tjenestene, avslutter Orten.  

Videre prosess

Enigheten mellom regjeringspartiene og SV dro ut i tid og ble ikke klar før Høyre leverte sitt alternative opplegg i finanskomiteen. Det betyr at det kan komme endringer når vi har vurdert budsjettavtalen nærmere. Nettsaken vil da bli oppdatert. 

Her er noen av tallene i Høyres reviderte alternative budsjett for 2023

  • 300 mill. kroner til å reversere regjeringens kutt i øving og trening i Forsvaret 
  • 40 mill. kroner mer til politiet 
  • 300 mill. kroner til sykehusene, for å kjøpe privat kapasitet for å ta ned helsekøene 
  • 50 mill. kroner for å styrke frivilligheten innenfor rus og psykisk helse 
  • 20 mill. kroner til funksjonsassistanse i arbeidslivet, slik at flere kan komme i jobb