Høyre mener Tonje Brenna har gjort en grov feilvurdering

Kunnskapsminister og Arbeiderparti-nestleder Tonje Brenna ga styreverv til en god venn. Nå vil kontrollkomiteen på Stortinget undersøke saken.

Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Peter Frølich.

– Tonje Brenna har gjort en grov feilvurdering. Utnevnelsen av Elgesem ser ut som et klart brudd på habilitetsreglene. Det er særlig oppsiktsvekkende når Elgesem selv ba henne vurdere habiliteten, sier stortingsrepresentant og leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Peter Frølich.

Varslet selv kontrollkomiteens leder

– Jeg fikk selv en telefon fra Tonje Brenna i går kveld hvor hun varslet om saken. Det var en ryddig samtale. Hun var åpen om feilene og lovet kontrollkomiteen all informasjon vi ber om. Det setter jeg pris på som komitéleder, sier Frølich.

Kontrollkomiteen vil undersøke saken

Frølich sier en av kontrollkomiteens oppgaver er å sjekke at regjeringens utnevnelser har skjedd på korrekt måte.

– Det er helt naturlig at vi undersøker dette grundig. Vi vil be om å få oversendt forklaringen hun gir, tidslinjer og annen relevant informasjon, sier Frølich.

Det er for tidlig å dra konklusjoner om utfallet:

– Jeg vil takke Brenna for at hun har vært åpen og samarbeidsvillig fra første stund. Det er for tidlig å dra konklusjoner om utfallet. Per nå har vi ingen mistanke om at ikke alt er lagt på bordet, men vi vil selvsagt følge opp og gå gjennom dokumentasjonen vi får tilsendt, avslutter Frølich.