Høyre vil få fart på boligbyggingen

Mens unge står i kø for å få kjøpe eller leie bolig, forsømmer de rødgrønne sitt ansvar for å sikre et tilstrekkelig tilbud. 

Erlend Svardal Bøe
Stortingsrepresentant Erlend Svardal Bø

Mange opplever at bolig- og utleiemarkedet har blitt vanskeligere.  Det er flere grunner til det. En av grunnene er at det nærmer seg studiestart og tusenvis av unge skal flytte til en ny by for å studere og finne seg et sted å bo. For få utleieboliger, rekordhøye leiepriser og at det ikke bygges nok nye boliger gjør at bolig- og utleiemarkedet blir mer presset og vanskeligere for mange å komme seg inn på.  

–Høyre vil hjelpe flere inn på boligmarkedet og gjøre det vi kan for å sikre at unge slipper å slite med å finne tak over hodet, og at de kan bruke studietiden på andre ting enn å stresse med å finne bolig. I dag tar det for lang tid å regulere tomter til å bygge flere studentboliger. Oslo og Tromsø er blant de kommunene i Norge med lengst saksbehandlingstid. En student som starter på en femårig master i en av disse byene i høst, vil altså være ferdig med hele utdanningen før et studentboligprosjekt som startet på samme tid er ferdigstilt, sier stortingsrepresentant Erlend Svardal Bøe. 

Lokalpolitikerne har et viktig ansvar 

De fleste unge har en presset privatøkonomi, hvilket for mange gjør sparing til egen bolig vanskelig. Verdien av å komme seg inn på boligmarkedet er enorm, men inntil den økonomiske situasjonen tillater det, er de fleste unge avhengige av å leie. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har styrt store deler av kommune-Norge de siste åtte årene, og saksbehandlingstiden har gått betydelig opp. Dette har vært en av driverne for at leieprisene over tid har steget, sammen med økning i kommunale skatter og avgifter. Høyre går til valg i høst på å redusere saksbehandlingstidene og øke boligbyggingen i kommunene. Eiendomsmeglere forteller også at leieprisene i pressområder kan stige til opp til 30.000 kroner i måneden for en treroms-leilighet.  

–Det er dyrt å leie bolig, særlig i storbyene og der det er høyere utdanningsinstitusjoner. Det er lokalpolitikerne som avgjør hvor mange boliger som skal bygges, hvor de skal bygges og hvem de skal være beregnet for, gjennom sine mange krav. Høyre vil myke opp reguleringer og fjerne unødvendig strenge krav, slik at boligbyggingen går raskere, sier Svardal Bøe. 

Høyres løsninger 

I kommunene vil Høyre blant annet etablere en “fast track”  for regulering av studentboliger, ved å fjerne unødvendige reguleringer og rekkefølgekrav. Vi vil også ta i bruk andre generelle grep for å få ned saksbehandlingstiden for plan og bygg, som å digitalisere og ta i bruk kunstig intelligens. 

–Når utbyggingen går for sakte, mener vi at private aktører kan bidra til å få fortgang og øke dekningsgraden. I dag er det bare studentsamskipnadene og studentboligstiftelsene som kan få lån av Husbanken til å bygge studentboliger, et lån som legger til rette for mer bygging gjennom å være gunstig og forutsigbart. Ved å tilby dette til andre private initiativer vil det bli mer attraktivt for dem å bygge studentboliger, som kan gi flere boliger og høyere dekningsgrad, avslutter Svardal Bøe.  

Å få ned presset på studentboliger og boligmarkedet for øvrig handler om å regulere flere tomter for boligbygging raskere, og få bygd flere boliger. Kommunen kan bidra til dette ved å bli bedre på saksbehandling, regulering av tomter og Høyre vil også legge til rette for å la flere ta en del av utbygningen for å øke dekningsgraden. 

–Det handler om tilbud og etterspørsel. Vi må bygge flere boliger i kommunene, både slik at flere kan kjøpe sin første bolig og komme inn på boligmarkedet, men også slik at flere boliger blir tilgjengelige for utleie. Dette vil dempe presset og prisveksten i både bolig- og utleiemarkedet, sier Svardal Bøe.  

Før sommeren fremmet Høyre 10 konkrete forslag for å skape et boligmarked med muligheter for alle. 

–Høyre vil få fart på boligbyggingen og har derfor fremmet et representantforslag med sikte på å mye opp regelverket slik at det kan bygges flere boliger raskere. Vi håper de andre partiene er enig med oss i at dette er en viktig sak som det haster å få gjennom på Stortinget, avslutter Svardal Bøe. 

Forslag for et boligmarked med muligheter for alle: 

  1. Stortinget ber regjeringen gjennomgå plan- og bygningsloven og byggteknisk forskrift med mål om å forenkle regelverk og søknadsprosess og få ned saksbehandlingstiden. 
  1. Stortinget ber regjeringen utrede muligheten for en felles nordisk byggteknisk forskrift og krav for å redusere kostnader og bidra til økt konkurranse. 
  1. Stortinget ber regjeringen starte en særskilt dialog med de store byene for å sikre raskere saksbehandling av byggesøknader og planprosesser. 
  1. Stortinget ber regjeringen utrede en egen frist for kommunens utsending av et komplett mangelbrev i forbindelse med behandling av byggesøknad, slik at saker reelt blir behandlet i henhold til plan- og bygningslovens frist på 12 uker. 
  1. Stortinget ber regjeringen utrede en endring i reglene for byggesaksgebyrer slik at gebyret først reduseres kraftigere sammenlignet med gjeldende regler for reduksjon, og deretter frafalles helt dersom søknaden ikke behandles innen lovens frist. 
  1. Stortinget ber regjeringen legge til rette for økt digitaliseringstempo innenfor byggesaksbehandling og planarbeid, herunder pilotprosjekter for bruk av kunstig intelligens. 
  1. Stortinget ber regjeringen utrede en pilotordning hvor private initiativ for bygging av studentboliger kan få tilgang til husbanklån på lik linje med studentsamskipnader og studentboligstiftelser. 
  1. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med et lovforslag som legger til rette for at flere boliger kan tilbys gjennom alternative boligkjøpsmodeller, herunder regjeringen Solbergs forslag om å åpne for at kommuner kan stille krav om alternative boligkjøpsmodeller i byggeprosjekter. 
  1. Stortinget ber regjeringen legge frem forslag til én enhetlig metode for fastsettelse av skattegrunnlaget for kommunal eiendomsskatt for å sikre likebehandling. 
  1. Stortinget ber regjeringen legge frem et forslag om økt skattefradrag for BSU.