Over 100 Høyre-ordførere

Etter høstens kommune- og fylkestingsvalg, er det nå klart at Høyre har sikret over 100 ordførerkjeder over hele landet.

Erna og Høyres ordførerkandidater
LANDSMØTET 2023: Her er Høyres partileder Erna Solberg sammen med alle Høyres ordførerkandidater på Høyres landsmøte i år. 106 av disse kan ta på seg ordførerkjedet i sin kommune.

– Det er historisk! sier Tom Erlend Skaug, Høyres generalsekretær.

Før valget i høst hadde Høyre 35 ordførere. Målet var å nå 70. 

– Vi hadde et uttalt mål om å doble antall ordførere fra Høyre. Nå viser det seg at vi kommer til å tredoble, sier Skaug entusiastisk.

Landets største parti

Høyre gjorde et av sine beste kommunevalg i moderne tid, og løftet seg 5,8 prosentpoeng siden 2019-valget.

– Dette valgresultatet ble langt bedre enn vi kunne drømt om. Vi klarte det, takket være ordførerkandidater og lokalforeninger landet over, som har stått på dag og natt. Det har vært lagt ned en fabelaktig innsats for å farge kommunekartet blått, legger Skaug til.

Etter svært gode og lovende målinger i lang tid, ble valgdagen veldig blå. En 99 år gammel tradisjon med Arbeiderpartiet som landets største parti ble brutt – og Høyre tok over plassen på toppen av pallen. Jubelen stod i taket og Høyre-flaggene veivet på valgvaker rundt omkring i hele Norge.

Flere og flere kommuner blir blå

I tiden etter den blå valgdagen, har det pågått forhandlinger om hvem som skal bli ordførere i landets kommuner. Torsdag 12. oktober ble det kjent at Leiv Arne Marhaug (H) ble ordfører i Karmøy. Med det ble han Høyre-ordfører nummer 100. I skrivende stund er vi oppe i 106 ordførere og 9 fylkesordførere.

– Flere og flere kommuner blir blå. Det er en sann glede! Mange innbyggere kan nå glede seg over god Høyre-politikk i sin kommune de neste fire årene, sier Skaug.

Høyre tar over Ap-bastioner

Sarpsborg, Lillestrøm og Eidsvoll har alle hatt ordfører fra Arbeiderpartiet i 110 år. Nå tar Høyre over. Magnus Arnesen er ny Høyre-ordfører i Sarpsborg.

– Det var et fantastisk godt resultat for Høyre i Sarpsborg. Vi ligger over landssnittet og er veldig nærme å faktisk bli største parti i Ap-bastionen Sarpsborg. Dette er et resultat av hardt arbeid de siste fire årene av veldig mange i lokalforeningen, sier den ferske Sarpsborg-ordføreren.

Magnus Arnesen, Høyre
VALGSEIER: Magnus Arnesen er ny ordfører i Sarpsborg. Høyre gratulerer!

Selv klarte han ikke å feire valgresultatet like godt som mange andre.

– Jeg sov ikke mange minutter valgnatten, dels fordi jeg det tok tid å lande etter en slik kveld, men også fordi jeg var i “oppgavemodus” for forhandlingene som ventet neste dag.

Først nå når forhandlingene er i boks og konstitueringen er gjennomført klarer Arnesen å føle på en enorm glede over hva de har oppnådd, samtidig som han full av forventninger.

– Gjennom valgkampen har jeg snakket mye og mangt om behovet for å inkludere flere i arbeidslivet i Sarpsborg, det blir mitt ordførerprosjekt. Jeg spinner etter å komme i gang!

Vil du høre mer om hvordan det gikk med valget, kan du høre podkasten “På bakrommet” med Tom Erlend Skaug.