Langt frem til et nytt barnehageforlik
Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre, Kristelig Folkeparti, Miljøpartiet De Grønne, Rødt og Pasientfokus sender i dag brev til Kunnskapsdepartementet i forbindelse med innledende samtaler om et mulig nytt barnehageforlik.
– Vi er heldige i Norge som har verdens beste barnehager. I 2003 skjedde det som er grunnlaget for den norske barnehagemodellen slik vi kjenner den i dag. Et tverrpolitisk storting var enige om at det på kort tid skulle bygges 30.000 nye barnehageplasser. En utbygging kommunene ikke hadde klart alene. Derfor la man til rette for privat utbygging, sier Høyres barnehagepolitiske talsperson, Kari-Anne Jønnes.
Barnehagesektoren har imidlertid forandret seg mye de siste 20 årene. Det er store utfordringer med bemanning, rekruttering og høyt sykefravær. Fremover kan det bli færre barn i barnehagealder og knapphet på arbeidskraft, og mange private og ideelle barnehager sliter med økonomien.
– De siste årene har venstresiden bidratt til et høyt konfliktnivå rundt eierskap og styring i barnehagesektoren. For Høyre er det avgjørende at vi tar vare på mangfoldet i barnehagesektoren sikrer familienes valgfrihet.
Langt frem til et nytt barnehageforlik
Partiene vil bruke høsten til å jobbe sammen for avklaringer, med mål om at regjeringen legger frem en lovproposisjon våren 2025. Høyres barnehagepolitiske talsperson er tydelig på at det er langt frem til et nytt barnehageforlik.
– Det er langt frem til et nytt barnehageforlik. For Høyre er det helt avgjørende at vi i den videre prosessen sikrer fortsatt mangfold i barnehagesektoren, og familienes valgfrihet til selv å velge barnehage for sine barn, sier Jønnes.
For Høyre er det viktig at en mulig ny enighet på barnehage må bygge noen grunnleggende prinsipper. Høyre er opptatt av en forutsigbar finansiering av private barnehager.
Enighet om nasjonalt driftstilskudd
Regjeringen foreslo i sitt forslag å lovfeste at kommunene skal beregne hvor mye penger de private og ideelle barnehagene skal få. I dag baseres tilskuddet til private og ideelle barnehager seg på de utgiftene kommunene har til sine kommunale barnehager. Og allerede i dag ser vi at enkelte kommuner ikke sikrer reell likebehandling mellom egne og ideelle og private barnehager. Nå er det enighet om å gå tilbake på det.
– Vi har hele veien vært tydelig på at nasjonalt driftstilskudd skal være førende for finansiering av barnehagesektoren, i stedet for regjeringens forslag om at hver enkelt kommune skulle beregne tilskuddene selv. Gjennom samtalene har vi kommet inn på et bedre spor. Det er en seier for de private barnehagene og et fortsatt mangfold i barnehagesektoren, poengterer Jønnes.
Les brevet til Kunnskapsdepartementet her: