Erna Solberg: – Vi har fått gjennomslag for god Høyre-politikk

– Med Høyre får du lavere skatt, kortere helsekøer, et tryggere Norge og kvalitet i skolen, sier Erna Solberg.

Erna Solberg og Tina Bru avbildet foran en blå vegg med Høyre-logo.
Partileder Erna Solberg og nestleder Tina Bru på Høyres sommerpressekonferanse. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre

Det siste halvåret har Høyre levert godt som opposisjonsparti på Stortinget. På Høyres sommerpressekonferanse brukte partileder Erna Solberg og nestleder Tina Bru anledningen til å snakke om fire temaer som har vært helt sentrale for Høyre dette halvåret: økonomi, skole, helse og kriminalitetsbekjempelse.

–> Se Ernas tale her 

Etter høstens kommune- og fylkestingsvalg har Høyre fått ordføreren i 107 kommuner, noe som har gjort det mulig å gjennomføre god Høyre-politikk også lokalt.

Eksempler på Høyre-politikk lokalt

  • Oslo har startet å kutte i eiendomsskatten 
  • Bergen har fått flere miljøarbeidere inn i skolen 
  • Stavanger har fått mer fleksibelt barnehageopptak

Høyre er bekymret for resultatene i skolen  

– Pilene peker i feil retning. En av tre elever sliter med lesing og matematikk, en av fem fullfører ikke videregående, og guttene sakker akterut, sier Solberg.  

Solberg viste til at Høyre i vår lagt frem fem konkrete løfter til de 60 000 elevene som begynner på skolen til høsten. Høyre har også foreslått et løft for yrkesfagene, og lagt frem forslag om at kommuner og fylkeskommuner må gjøre jobben som skoleeiere for å forbedre resultatene i skolen. 

– Vår politikk handler om å sette kunnskap og kvalitet først, og det viser de forslagene vi har lagt frem, sier Solberg.  

– Dessverre har Støre-regjeringen ikke møtt utviklingen med tiltak som gir mer kunnskap og læring, fortsetter hun.

Urovekkende kriminalitetsutvikling

Det siste halvåret har Høyre også lagt frem ti konkrete tiltak mot ungdomskriminalitet, inkludert økte ressurser til politiet, et hurtigspor for ungdomskriminelle i Oslo tingrett, og tilskudd til lokale kriminalitetsforebyggende tiltak.  

– Vi har sett en urovekkende utvikling i kriminaliteten den siste tiden, særlig når det gjelder ungdom i storbyene, sier Solberg. 

– Regjeringen har redusert antallet politifolk med over 600 siden de tok over. Vi har foreslått både i alternativt statsbudsjett og i RNB å gi politiet mer penger til å ansette folk. Budsjettforslaget vårt gav rom til å ansette over 450 nye politifolk, legger hun til.

Generasjonsperspektiv i den økonomiske politikken   

På pressekonferansen sa nestleder Tina Bru at det er grunn til å være bekymret for norsk økonomi både på kort og lang sikt. Hun trakk frem to grunner:  

De norske rentene kan forbli høyere enn andre land en god stund. Og Støre-regjeringen legger opp til en kraftig økning i varige offentlige utgifter, til forbruk som ikke gir bedre vekstevne i norsk økonomi. 

– Høyres svar er å ta grep for å styrke vekstevnen i norsk økonomi og bake kaken større, sier Bru.  

Det handler om å effektivisere offentlig sektor, gi næringslivet rom og forutsigbarhet til å vokse, og sikre næringslivet det de trenger for å gi økonomien vår flere ben å stå på.

Høyre vil skape pasientens helsetjeneste 

Støre-regjeringen har gjennom de siste årene svekket samarbeidet med private i helsetjenesten. 

– Konsekvensen er det pasientene som merker: økte ventetider, flere fristbrudd og stadig flere pasienter i helsekø, sier Solberg.  

Solberg viste til at den store forskjellen mellom Høyre og venstresiden i helsepolitikken, er at Høyre ser på privat aktører som noe positivt i seg selv – mens venstresiden bare vil bruke private aktører når det offentlige systemet trenger hjelp fra private.  

– Man kan ikke sultefore private i flere år, og så forvente at de skal stå klare når Vestre får dugnadsånden over seg, sier Solberg. 

Mer makt til pasienten

– Høyre vil skape pasientens helsetjeneste. Ikke systemets helsetjeneste, ikke sykehusets helsetjeneste, men pasientens helsetjeneste, sier Solberg.

Pasientens helsetjeneste gir alle større valgfrihet, kortere ventetider og et mangfold i behandlingstilbud. Den gir makt til pasienten. I pasientenes helsetjeneste kjøper det offentlige ledig kapasitet hos private, slik at pasienten slipper å gjøre det selv. 

– Private aktører er en verdi i seg selv. Fordi de bidrar til mangfold, de bidrar til valgfrihet, de bidrar til at det offentlige kan lære og utvikle seg – samtidig som ventetidene blir kortere, sier Solberg. 

Resultatene etter tre år med Støre-regjeringens politikk: 

  • 260 000 pasienter står i helsekø og venter på helt nødvendig helsehjelp. Noen av dem lever med smerter, mange med usikkerhet og flere må sette hele eller deler av livet på vent. Ventetidene har økt med nesten to uker på to år. 
  • Over 100 000 pasienter opplevde fristbrudd i fjor. Det er rekordmange og en dobling på to år.  
  • Ventetidene er tilbake på nivå med da Jonas Gahr Støre var helseminister. Forrige uke kom det nye ventetidstall som viser at ventetidene særlig øker for psykisk helsevern (voksne) og fysisk helse (somatikk). 

Høyres svar på disse utfordringene er klart: Vi vil bruke alle gode krefter, både offentlige og private, for å sikre et best mulig helsetilbud.  

– For oss handler dette om verdighet og respekt for den enkelte pasient. Det handler om å gi mennesker muligheten til å få livet sitt tilbake, enten det er snakk om en som venter på en operasjon eller en som kjemper mot rusavhengighet, sier Solberg.