Perspektivmeldingen: Støre-regjeringen etterlater seg et svakere Norge 

Mindre handlingsrom, manglende arbeidskraft og svakere produktivitetsvekst. Det er bare noen av utfordringene for Norge perspektivmeldingen peker på. 

Erna Solberg og Tina Bru avbildet foran en blå vegg med Høyre-logo.

Støre-regjeringen har nå lagt frem sin frem perspektivmelding. Meldingen drøfter de langsiktige utfordringene i norsk økonomi og de store utfordringene landet står overfor mot 2060. 

Meldingen peker på flere utfordringer for landet i årene som kommer, deriblant: 

  • Vi blir langt flere eldre – samtidig som andelen av befolkningen i yrkesaktiv alder blir mindre 
  • Mangel på arbeidskraft vil bli enorm, spesielt i helsesektoren 
  • Fra 2033 vil statens utgifter bli høyere enn statens inntekter 
  • Behovet for økt kraftproduksjon vil skyte i været om bare få år 
  • Forventet vekst i økonomien er lavere som følge av fallende oljeinntekter og lav produktivitetsvekst 
  • Levestandarden vil vokse langt saktere enn tidligere 

Høyres 2. nestleder og finanspolitiske talsperson Tina Bru, mener Støre-regjeringen ikke har rigget Norge for å møte disse utfordringene. 

– Arven etter Støre-regjeringen er et svakere Norge. Perspektivmeldingen viser at Norge ikke er rigget for de store utfordringene vi står overfor, og at denne regjeringens politikk har bidratt til å forverre problemene, heller enn å løse dem, sier hun. 

Mangel på arbeidskraft og aldring

I 2060 vil det være 700.000 flere personer over 67 år i Norge. Samtidig vil antall unge og voksne mellom 20-60 år holder seg omtrent som i dag. Som følge av aldringen av samfunnet vil helse- og omsorgssektoren kreve 180.000 flere ansatte hvis vi driver tjenestene som i dag. 

Økonomien har derimot kun 75 000 flere personer å tilby. Samtidig har næringslivet også et enormt behov for mer arbeidskraft med riktig kompetanse. Mangel på arbeidskraft blir et alvorlig problem for Norge. 

Det er likevel mulig å øke arbeidsstyrken. Redusert overgang til uføretrygd er det mest virkningsfulle tiltaket for å øke arbeidsstyrken, og kan frigjøre nærmere 90.000 årsverk. Effektivisering av offentlig sektor vil også kunne bidra mye.  

– Norge har alle forutsetninger for å kunne løse de store utfordringene, men det krever politisk vilje. Regjeringen innrømmer at Norge får et lass med utfordringer i fanget, men har ingen plan om å endre kurs. Det er tydelig at Norge trenger en ny regjering som både erkjenner problemene perspektivmeldingen viser, men også har lyst til å gjøre noe med dem, sier Bru. 

Svak produktivitetsvekst og stagnasjon i levestandarden

Perspektivmeldingen gir et alvorlig bilde på forventet økonomisk vekst i Norge fremover. Fallende oljeinntekter og lav produktivitetsvekst i økonomien gjør at levestandarden vil vokse langt saktere enn hva vi er vant til. Landets disponible realinntekt per innbygger, som måler vekst i økonomien og inntekter fra oljefondet, vil bare vokse med 0,1 prosent årlig. 

Støre-regjeringen har ingen plan for hvordan de skal løse disse utfordringene. Bru er tydelig på at politiske løsninger er det som må til. 
 

– Neste uke vil Høyre lansere vår egen omstillingsplan for Norge. Der skal vi gi konkrete politiske svar de store utfordringene Norge står overfor, som også perspektivmeldingen omtaler, sier hun.