Ny stortingssesjon: 15 forslag for å bekjempe den økende kriminaliteten

Høyre legger frem flere forslag i Stortinget for å få bukt med den økende ungdoms- og gjengkriminalitet.

mari Holm lønseth
På Støre og Vedums vakt har kriminalitet økt. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre

– Den økende kriminaliteten og tilstedeværelsen til organiserte kriminelle nettverk må møtes med harde reaksjoner. Vi kan ikke sitte å se på dette, sier forslagsstiller Mari Holm Lønseth, justispolitisk talsperson i Høyre.

– Høyre mener det er særlig tre hovedområder som det må rettes en særlig innsats mot – forebyggende arbeid, flere politifolk i gatene og raske, følbare og virkningsfulle reaksjoner for lovbryterne, legger hun til.

Norge skal være et trygt land

De siste årene har det blitt stadig grovere og mer alvorlig vold og kriminalitet. Lovbryterne blir yngre og mer organiserte.

I Nasjonal trusselvurdering fra 2024 slår Kripos fast at organisert kriminalitet representerer en betydelig trussel for Norge, og allerede i 2019 slo Europol fast at organisert kriminalitet utgjør den største trusselen mot europeiske land. Derfor mener Høyre at vi må bekjempe at den organiserte kriminaliteten får mer fotfeste i Norge.

Ungdomskriminalitet og organisert kriminalitet henger ofte sammen

– Når unge begår kriminalitet, må det få en reaksjon og konsekvenser. Og de må komme raskt og være konsekvente. Vi skal ha trygge gater i Norge, og det skal straffe seg å bryte loven, sier Holm Lønseth.

Det viktigste for å unngå og bekjempe økende ungdomskriminalitet er forebygging. Derfor peker Høyre på at det trengs mer tidlig innsats og at unge må kunne fotfølges én-til-én om de er i faresonen for å begå kriminalitet. Hindre i taushetsplikten må fjernes, slik at informasjon om unge i risikosonen kan utveksles mellom politi, kommune, fylkeskommune, skole og barnevern. Det har vært svært vellykket i Danmark.

Politiet må også ha de nødvendige verktøyene, ressursene og bemanningen for å håndtere den økende kriminaliteten. Gjengkriminelle bør ilegges omvendt voldsalarm for å forhindre at de oppholder seg i visse områder, og ha oppholdsforbud for visse områder. Det er også nødvendig med permanent områdebevæpning i områder med mye kriminalitet.

Kriminalitet må straffes

Høyre mener det trengs tiltak mot kriminelle nettverk som bruker barn og unge til å utføre kriminalitet for seg, og foreslår at dette må straffes. Det må bli mulig å bruke fotlenke i forbindelse med oppholdsforbud, for å skjerme enkelte fra enkeltområder.

– Vi har også sett en kraftig økning i våpenbæring de siste årene. Det er ingen grunn til at noen skal gå med våpen på gata i Norge. Det må straffes mye hardere enn i dag, sier Holm Lønseth.

Derfor fremmer Høyre 15 konkrete forslag for å slå ned på den kriminalitetsutviklingen vi har sett i det siste, og for å bremse videre utvikling.

Høyres forslag

  1. Mulighet til å pålegge gjengkriminelle omvendt voldsalarm.
  2. Utvide påtalemyndighetenes mulighet til å ilegge multikriminelle gjengmedlemmer oppholdsforbud uten domstolsbehandling.
  3. Legge til rette for å innføre permanent områdebevæpning i utsatte områder. Politimestrene skal få større myndighet til å avgjøre hvor permanent områdebevæpning skal iverksettes.
  4. Sikre politiet hjemmel til å benytte fotlenke på personer som er ilagt oppholdsforbud.
  5. Legge til rette for kveldsåpne skoler og fritidsaktiviteter, særlig rettet mot barn og unge i lavinntektsfamilier og i levekårsutsatte områder.
  6. Fjerne hindre i taushetsplikten som gjør at informasjon ikke kan utveksles mellom politi, kommune, fylkeskommune, skole og barnevern om unge i risikosonen for kriminalitet.
  7. Sørge for én-til- én oppfølgning av unge i faresonen gjennom flere kommunale samarbeidsprosjekt.  
  8. Sikre politiet hjemmel til å pålegge mindreårige og foreldre å møte politiet før lovbrudd blir begått.
  9. Hjemle idømmelse av oppholdsforbud i bestemte områder i bestemte tidsrom for den som dømmes for gjengrelatert kriminalitet.
  10. Utrede nødvendige lovendringsforslag for å innføre visitasjonssoner for våpenkontroll.
  11. Fremme nødvendige lovendringsforslag for å sikre at vold og tvang av særlig ydmykende karakter straffes.
  12. Fremme nødvendige lovendringsforslag for å sikre at straffene for flere straffbare forhold begått samtidig økes.
  13. Fremme nødvendige lovendringsforslag for å sikre en kraftig skjerpelse av straffenivået for ulovlig våpenbesittelse.
  14. Kriminalisere utnyttelse av barn og unge til ulovlig virksomhet. Lovverket bør gjøre det straffbart å ansette, betale, instruere, overlevere eiendeler til, eller på annen måte involvere noen som er under 18 år i kriminell virksomhet.
  15. Sikre at utlendinger som har begått eller som det er grunn til å tro at vil komme til å begå kriminalitet, bortvises eller utvises fra landet raskere.