Statsbudsjettet løser ikke de store utfordringene
Reverseringer og symbolprosjekter er feil medisin mot voksende helsekøer, økt kriminalitet og økonomiske utfordringer. Regjeringens forslag til statsbudsjett er nok en tapt mulighet til å endre kurs.
Av Erna Solberg, partileder i Høyre, og Tina Bru, nestleder og finanspolitisk talsperson i Høyre
Mens Støre-regjeringen har brukt sin tid og dine penger på reverseringer og symbolprosjekter, har kriminaliteten, helsekøene og de økonomiske utfordringene økt. De siste årene har folk fått dårligere råd fordi alt har blitt dyrere og renten har økt. Vendepunktet regjeringen har snakket om ser ut til å bli skjøvet lengre frem i tid. De bruker mye penger, pengene brukes feil og de påfører oss store regninger vi må betale i mange år fremover.
260.000 pasienter står i rekordlang kø for å få behandling, kriminaliteten har blitt mer brutal og neste år øker utgiftene til sykepenger, uføretrygd og arbeidsavklaringspenger mer enn utgiftene til å bygge opp det norske forsvaret. Bedriftene våre mangler arbeidskraft, samtidig som Støre-regjeringen stenger dører inn i arbeidslivet. Norge har blitt mindre attraktivt for investorer og gründere. Summen av dette er at Norge blir et fattigere land. Disse utfordringene kan løses, men det krever en regjering med handlekraft.
Åpne dører inn i arbeidslivet
I stedet for å se på at helsekøene vokser, burde regjeringen ta i bruk den ledige kapasiteten hos de private. Da hadde flere fått raskere hjelp på det offentliges regning, istedenfor å måtte bla opp fra egen lommebok.
I stedet for å se på at kriminaliteten vokser, kunne de brukt penger på flere synlige politifolk i gatene der kriminaliteten skjer, strengere straffer og raskere behandling i domstolene. Men Støre-regjeringen har heller valgt å bruke penger på å opprette nye politikontorer med korte åpningstider og reversering av domstolsreformen.
I stedet for å se på at utenforskapet vokser, burde regjeringen brukt tid og penger på å senke terskelen inn i jobb. Støre har snakket varmt om et ungdomsprogram som viser seg å være 30 millioner kroner til en IT-satsing i NAV. De kunne heller gjort det enklere å kombinere trygd med arbeid, og åpnet dører inn i arbeidslivet gjennom å myke opp regelverket for innleie og adgangen til midlertidige ansettelser.
Den viktigste jobben til en finansminister er å bruke pengene våre på en forsvarlig måte. Vi skal ikke bare betale regningene våre i dag, våre barn og barnebarn skal også kunne gjøre det i fremtiden. Da må vi bruke penger i dag på investeringer i vei og bane, kunnskap, forskning og skattelette som gjør at bedriftene våre kan vokse, skape nye arbeidsplasser og større verdier i årene fremover.
Norge har alle forutsetninger for løse utfordringene og skape økonomisk vekst, men det krever handlekraft. Dessverre er regjeringens forslag til statsbudsjett nok en tapt mulighet til å endre kurs.