Stopp raseringen av rusbehandlingstilbudet

Støre-regjeringen har siste uken lagt frem en ny rusreform med gode intensjoner på papiret. I realiteten raseres rusbehandlingstilbudet over hele landet.

Anna Irene Molberg
Anna Irene Molberg er stortingsrepresentant for Innlandet og medlem av Arbeids- og sosialkomiteen.

Av Anna Irene Molberg, stortingsrepresentant for Innlandet

Etter 3,5 år har regjeringen omsider lagt frem sitt forslag til rusreform. Ironien er at over 400 døgnplasser legges ned på Støre-regjeringens vakt, blant annet stiftelsen Renåvangen i Rendalen. I nesten 40 år har de reddet liv og gitt rusavhengige verdig hjelp og behandling. 

Da blir det ganske meningsløst at helseministeren med stolthet presenterer en ny behandlingsreform. Man kan spørre seg hvor regjeringen mener den gode behandlingen skal foregå. 

Allerede innen 1. januar skal over 100 plasser forsvinne i Helse Sør-Øst. Hele 14 institusjoner må belage seg på å stenge dørene. I tillegg til Renåvangen må også Tyrilistiftelsens tilbud på Frankmotunet i Folldal legge ned. Det er tragisk både for pasientene og de ansatte som mister jobbene sine. 

Regjeringen har også avviklet fritt behandlingsvalg. Dette er en helsepolitikk Solberg-regjeringen innførte for å sikre valgfrihet, redusere køene og øke mangfoldet i tilbudet. Etter denne avviklingen mistet vi 290 behandlingsplasser i rusomsorgen, blant annet Valdresklinikken som så seg nødt til å stenge i februar i år. Dette er en systematisk nedbygging som er uforståelig at man kan sitte og se på.

God rusomsorg handler om å ha et variert tilbud over hele landet der den enkelte får et lengre opphold i trygge omgivelser. Ingen brukere er like. Derfor er det viktig at flere private og ideelle aktører med ulike behandlingsopplegg kan bidra. 

Støre-regjeringen synes å ønske seg en helt annen retning i ruspolitikken, der poliklinisk dagbehandling er viktigere enn lengre opphold på behandlingsstedet. Høyre frykter dette vil føre til flere svingdørspasienter og at kvaliteten på behandlingen blir dårligere. 

Hvis helseministeren og Støre-regjeringen mener alvor med rusbehandlingsreformen sin, har de nå muligheten til å gripe inn og stanse raseringen av rusfeltet i Norge.