Full Høyre-seier om ny barnehagelov
Høyre fikk gjennomslag for fortsatt likebehandling av private og offentlige barnehager. Dermed er også barnefamilienes valgfrihet sikret.
Høyres barnehagepolitiske talsperson, Kari-Anne Jønnes, har all grunn til å være fornøyd. I dag ble det enighet mellom Høyre, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre, KrF og Pasientfokus om en ny barnehagelov. I praksis betyr det at dagens regler videreføres.
– Vi borgerlige partiene har heldigvis sørget for at likebehandling fortsatt skal være et viktig prinsipp i barnehageloven. Høyre har ikke bare vært på jobb for å sikre gode rammevilkår for de private barnehagene, men også foreldrenes valgfrihet. Det er jeg stolt av at vi har fått til, sier Jønnes.
Hun påpeker at vi i Norge har barnehager i verdenstoppen, med høy kvalitet i tilbudet, høy brukertilfredshet, stort mangfold og valgfrihet for familiene.
I sitt opprinnelige forslag ønsket Regjeringen å lovfeste at kommunene skal beregne hvor mye penger de private og ideelle barnehagene skal få, og foreslo å redusere antall plasser en privat barnehage er godkjent for hvert tiende år.
– Gjennom forhandlingene har vi kommet inn på et bedre spor, og regjeringen har snudd på flere forslag. Det er en seier for de private barnehagene og et fortsatt mangfold i barnehagesektoren, sier Kari-Anne Jønnes.
Fortsatt likebehandling
– Nå forutsetter vi at regjeringen følger opp i tråd med enigheten. For Høyre har det vært viktig å finne løsninger som kan stå seg over tid og gjennom skiftende politiske flertall – til det beste for foreldre, barn og drivere av barnehagene, sier Jønnes.
Et grunnleggende prinsipp for barnehageforliket for 20 år siden var at barnehagene skulle likebehandles, uavhengig av om de er offentlig eller privat drevet.
– Høyre mener at dagens regelverk for tilskudd til private barnehager fungerer godt. Regelverket er detaljert, men det gir også forutsigbarhet for alle parter.
Støre-regjeringens forslag handlet om å snu opp-ned på hele finansieringsmodellen, og foreslo å endre regelverket slik at det lages av kommunene selv. Dette var det massiv motstand mot i høringen rundt den nye loven. Nå blir den altså ikke noe av.
– Halvparten av alle norske barnehagebarn går i en privat barnehage. Om ikke barnehagene har en sikker og god økonomi, vet de ikke om de kan holde driften gående om ett, fem eller ti år. Dermed kan de ikke ta seg råd til å investere i kompetanse og videreutdanning hos de ansatte, nye lekeapparater eller oppussing. Med enigheten som er fremforhandlet nå, vil det gi mer forutsigbarhet for barnehagene i årene fremover, sier Kari-Anne Jønnes.