Innlandet vil ha en ny og inkluderende russefeiring: – Nok er nok

Flertallspartiene på fylkestinget i Innlandet er enige om at nok er nok. Nå starter arbeidet med å finne en ny markering som kan erstatte dagens russefeiring.

Fylkesvaraordfører Hanne Alstrup Velure og hovedutvalgsleder for utdanning, Joakim Ekseth.
Fylkesvaraordfører Hanne Alstrup Velure og hovedutvalgsleder for utdanning, Joakim Ekseth. Foto: Jan Tore Øverstad / Locomotiv AS

På nyåret starter fylkestinget i Innlandet en prosess med høring og involvering av alle berørte parter. Målet er å etablere en ny, trygg og inkluderende avgangsmarkering for elevene på videregående skole.

– Det har vært flere tydelige signaler som vi må ta på alvor, sier Hanne Alstrup Velure (H), fylkesvaraordfører i Innlandet fylkeskommune. Hun viser til både Ungdataundersøkelsen, rapporten Ung i Innlandet, avisoppslag, og samtaler med ungdom og bekymrede foreldre.

– Det er garantert verken kult eller populært å høre på ei godt voksen dame som aldri har hatt den norske russekulturen inne under huden. So be it. Men jeg har både øyne og ører som fortsatt fungerer utmerket: De fanger opp at det er svært mange som slett ikke synes årelang russefeiring med audition, russegrupper og utagerende festing i dyrekjøpte biler med kostbare russeeffekter er ålreit. Det er alle dem jeg vil fokusere på – alle som gruer seg til russetiden i frykt for å ikke bli «valgt» eller «tatt med». Alle som sympatiserer med dem. Alle foreldrene som er fortvilte over å ikke ha råd til dette racet. Det er nok nå, sier Alstrup Velure.

Fylkesvaraordfører Hanne Alstrup Velure
Hanne Alstrup Velure viser til at avgangsfeiringen i Norge har utviklet seg til en kommersiell fest der store firmaer står bak og tjener store penger på at ungdom setter seg i gjeld.

– Voksne må tørre å sette grenser. Voksne med ansvar for et godt lærings- og mestringsmiljø må tørre å ta grep når vi vet at mange er merket av en ukultur.

Hanne Alstrup Velure

Starter i ungdomsskolen

Joakim Ekseth, leder av hovedutvalg for utdanning, har ansvaret for de videregående skolene i Innlandet. Han markerte enighet med fylkesvaraordføreren og med forslagsstiller Hans Kristian Enge (AP).

– Det handler ikke bare om de to-tre årene elevene går på videregående skole. Dette starter for mange langt ned i ungdomsskolen. Det dreier seg om hvem du er og skal være venn med, eller hvem du skal spise sammen med i lunsjen. Det dreier seg om hvilken økonomi foreldrene dine har. Om du og familien din har råd til å være med i den ene eller andre gjengen – på ungdomsskolen. Hadde dette skjedd på en ordinær arbeidsplass, hadde ingen akseptert det, sier Ekseth.

Joakim Ekseth

– For noen er russetiden en feiring som starter ni måneder før siste eksamen er avlagt, for andre er russetiden et år der man ikke er invitert med på festen eller ikke har råd til å være med om man skulle være så heldig å bli invitert.

Joakim Ekseth