Strammer inn: Varsler 12 nye innvandringsgrep
– De neste 20 årene kan ikke bli en kopi av de siste 20 årene, sier Høyre-leder Erna Solberg. Nå varsles 12 konkrete tiltak for stramme inn innvandrings- og integreringspolitikken.
Færre ankomster, asylsentre i tredjeland og strengere krav for opphold er noen av tiltakene i Høyres nye partiprogram. Partiet varsler en tydelig innstramming i innvandrings- og integreringspolitikken dersom de får regjeringsmakt til høsten. Hele listen over tiltak som foreslås kan du se nederst i saken.
– Norge har de siste 20 årene hatt en høy innvandring som ikke kan fortsette. Det norske samfunnets kapasitet til å integrere innvandrere er begrenset, og vi ser dessverre at integreringen har sviktet på flere områder. Jeg er bekymret for hva det gjør med tilliten i samfunnet vårt, sier Erna Solberg.
Hun får støtte av Høyres justispolitiske talsperson og nestleder i programkomiteen, Mari Holm Lønseth. Hun frykter at en ny flyktningbølge til Europa vil treffe Norge hard.
– Norge risikerer å bli et annerledesland hvis vi har høyere ytelser og en mer liberal innvandringspolitikk enn våre naboland. Vi skal ikke være mer attraktive enn andre land, og det skal ikke være enklere å få opphold i Norge. Derfor er vi nødt til å stramme til på innvandringen generelt, og familiegjenforening spesielt, sier Holm Lønseth.
Frykter større skille
De siste to årene har mer enn 118.000 familieinnvandret til Norge. Tallene er nå de høyeste siden midten av 2010-tallet.
De to Høyre-toppene peker også på et integreringsetterslep i Norge der innvandrere er overrepresentert i arbeidsledighets- og kriminalitetsstatistikken. De er bekymret for en utvikling hvor skillet mellom innvandrere og norskfødte blir større, og mener integreringen må bli bedre.
Solberg og Holm Lønseth mener vi bør stille strengere krav til dem som kommer til Norge, både til at man kan forsørge seg selv, komme i jobb, lære norsk språk, verdier og normer.
– Skal vi ta vare på et samfunn med høy tillit mellom folk og den norske fellesskapsfølelsen, må de som kommer hit lære seg vår kultur, sier de.
Holm Lønseth påpeker at det bør bli enklere å utvise kriminelle.
– Vi ønsker også å styrke returarbeidet, slik at alle som oppholder seg ulovlig i Norge raskt og effektivt kan sendes ut av landet. Høyres mål er at vår hjelp skal nå flest mulig. Derfor er hjelp i nærområdene Norges viktigste bidrag for å hjelpe mennesker på flukt. Økonomisk støtte til oppbygging i nærområdene vil være langt mer effektiv hjelp enn å øke antall flyktninger til Norge, sier Mari Holm Lønseth.
Disse 12 grepene er foreslått i Høyres nye partiprogram:
1. Strengere vilkår for å få familiegjenforening (skjerpe forsørgerkravet for flyktninger som søker familiegjenforening og krav til å lære seg norsk for de som blir gjenforent, etter dansk modell).
2. Strengere vilkår for å få permanent oppholdstillatelse (selvforsørgelse gjennom arbeidsdeltakelse i 4 år, ikke gjeldskrav mot seg, ikke tvil om identitet).
3. Strengere krav for å få statsborgerskap (strengere språkkrav, ikke gjeldskrav mot seg, ikke tvil om identitet).
4. Holde antallet kvoteflyktninger lavt i årene fremover og se antallet kvoteflyktninger i sammenheng med asylankomstene.
5. Returnere asylsøkere som har vært i andre trygge land før de kom til Norge, dersom det er mulig.
6. Utrede et system hvor Norge gir beskyttelse til personer med beskyttelsesbehov ved å betale for omplassering til trygge tredjeland.
7. Som hovedregel kun gi midlertidig opphold og forvente tilbakeføring til områder personer har flyktet fra, når dette blir trygt.
8. Styrke returarbeidet. Jobbe aktivt for å inngå flere returavtaler for å sikre effektiv retur av personer uten oppholdstillatelse.
9. Gjennomgå regelverk og praksis knyttet til tilbakekall av oppholdstillatelser med mål om at flere straffbare handlinger skal føre til utvisning.
10. Ikke bosette flere flyktninger i områder med levekårsutfordringer eller en innvandrerandel over 25 prosent.
11. Knytte aktivitetsplikt og krav om norskopplæring til flere ikke-universelle ytelser, som for eksempel bostøtte, og innføre aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottagere, i første omgang til dem under 40 år.
12. Krav om å delta i norskopplæring eller kvalifiseringsprogram om man har redusert pris i SFO/barnehage og ikke er i jobb.