To timers jobb – så må kokken gå hjem. Høyre vil endre regelen
Jo flere kokker, dess mindre søl! Høyre ønsker å lempe på bestemmelsene som gjør at ungdomsskoleelever ikke kan jobbe mer enn to timer om dagen.

I snart 20 år har vi hatt en regel som ikke lar ungdomsskoleelever og unge under 15 jobbe mer enn to timer på skoledager. Nylig stemte Stortinget ned et forslag fra Høyre om å åpne for at disse kan arbeide noe mer. Høyre har ikke gitt opp kampen, og vil endre loven dersom de vinner valget i høst.
– Å ha en jobb ved siden av skolen betyr mye for mange unge. Å tjene egne penger, opparbeide seg arbeidserfaring og tilhøre et arbeidsfellesskap – den muligheten ønsker vi at flest mulig skal ha, sier Høyre-leder Erna Solberg.
Nylig var hun og nestleder Henrik Asheim på besøk hos Geitmyra Juniorkokker. Det er en ikke-kommersiell cateringbedrift som lærer ungdom mellom 14 og 19 år å lage mat. På tre år har over 100 kokkespirer vært innom bedriften, som i høst flyttet inn i Mathallen i Oslo. Bedriften leverer mat til offentlige og private arrangement og denne uken åpnet de sin første popup-restaurant.
Må gå hjem før maten er servert
Problemet er bare at de unge kokkene knapt får laget maten ferdig på grunn av totimersregelen. De får lønn som vanlige arbeidstakere, men det tar mer enn to timer å planlegge, lage, levere, servere og rydde opp et måltid. I praksis betyr det at ingen av juniorkokkene får fullført et eneste måltid fra A-Å før de må gå hjem.
– Unge arbeidstakere har og skal ha ekstra vern mot ugunstig arbeidstid, spesielt de som fremdeles går på skolen. Likevel ser vi at totimersregelen er veldig begrensende. Vi mener det bør være noe mer fleksibilitet, sier Høyres nestleder Henrik Asheim.
Han viser til at totimersregelen ikke tar hensyn til hvor lange skoledagene er. Høyre mener vi bør gi mer frihet til unge som ønsker å tjene sine egne penger og gjøre det enklere å få sin første jobb. Han får støtte av både unge og voksne kokker på Geitmyra.
– Det er viktig med ryddige arbeidsforhold for ungdom, men med dagens lovverk får juniorkokkene som går på ungdomsskolen aldri være med i hele prosessen og går glipp av et viktig fellesskap. Vi ønsker velkommen en diskusjon om arbeidstidsreglene, slik at de som har lyst og mulighet kan få jobbe noe mer. Det finnes ingen begrensninger for hvor mange timer idrettsungdom kan trene i løpet av en dag eller hvor mange timer du kan øve et instrument, sier leder for Geitmyra Juniorkokker, Heidi Austlid.