Skal vi la russetiden diktere skolehverdagen?
Regjeringen har bestemt at eksamen skal tilpasses russetiden – stikk i strid med råd fra ekspertene. – Sjokkerende at en privat feiring får styre rammene for norsk skole, sier Høyres Margret Hagerup.

– Det er nesten som man må gni seg i øynene. Norge har faktisk en kunnskapsminister som setter festen foran elevenes læring, og som velger å ignorere alle advarslene fra landets fremste utdanningseksperter, sier Høyres utdanningspolitiske talsperson, Margret Hagerup.
Både Utdanningsdirektoratet, KS, Skolelederforbundet og Utdanningsforbundet har advart kraftig mot å flytte eksamen. De peker på flere negative konsekvenser: Mindre undervisningstid, et mer komprimert skoleår og dårligere tid til eksamensforberedelser. Samtidig forblir pensum og krav til læring uendret.
– Min største bekymring er at det blir for få timer igjen til å sikre at elevene får den undervisningen de har krav på. Skolene sliter allerede i dag med å få nok undervisningstimer før eksamen. Å presse sammen skoleåret ytterligere vil bare forverre situasjonen, sier Hagerup.
Helomvending fra regjeringen
Hun påpeker at det ikke er noen garanti for at russen faktisk vil endre feiringen selv om eksamen flyttes til før 17. mai. Tvert imot tyder alt på at de fortsatt vil starte festen 1. april, uavhengig av når eksamen legges. Hagerup mener dette understreker hvor lite gjennomtenkt regjeringens forslag er.
– Når undervisningstiden reduseres, blir det mindre tid til å sikre at alle elever mestrer disse ferdighetene før de går ut av videregående. I en tid hvor resultatene i norsk skole peker i gal retning, er dette helt feil medisin, sier hun.
For bare ett år siden var regjeringen helt enig med Høyre om at russetiden burde flyttes til etter eksamen. Nå har de gjort helomvending.
– Det er nærmest absurd å høre kunnskapsministeren hevde at hun flytter eksamen «for at eksamen og læring skal stå i fokus». Dette står i sterk kontrast til virkeligheten. Regjeringen velger bevisst den løsningen som fagmiljøene tydelig advarer mot, sier Hagerup.

Vil ha feiring etter fullført skolegang
Da Høyre satt i regjering, jobbet partiet med praktiske løsninger for å flytte russetiden til etter eksamen, uten at det skulle gå på bekostning av undervisningen. Hagerup mener fortsatt at russetiden bør legges til juni, etter at både skriftlig og muntlig eksamen er unnagjort.
– Jeg tror vi kunne funnet en god løsning for en senere feiring sammen med elevene, etter både skriftlig og muntlig eksamen. Da kan elevene først konsentrere seg om å fullføre videregående på en god måte, før de feirer at de er ferdige.
Hagerup mener vi trenger en skolepolitikk som setter læring først – ikke en som lar private feiringer diktere rammene for undervisningen.
– La oss heller samarbeide med russen for å finne gode løsninger som både ivaretar deres ønske om å feire 13 års skolegang, og skolens behov for å gi god opplæring, avslutter Hagerup.