Bekymret for vold og uro i skolen: Nå vil Høyre ta tøffe grep

Vold, uro og trusler gjør skolehverdagen utrygg for mange. – Vi kan ikke ha det sånn at elever ikke tør å komme på skolen, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Julie og Erna
Utdanningsbyråd i Oslo, Julie Remen Midtgarden og Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Cecilie Jensen Aardal


De siste årene har det vært en kraftig økning i rapporter om vold, trusler, mobbing og bråk i norske klasserom. Det bekymrer både Høyre-leder Erna Solberg og utdanningsbyråd i Oslo, Julie Remen Midtgarden. I et intervju med TV 2 forklarer de hvordan og hvorfor Høyre ønsker å store grep for å bedre situasjonen i skolen.

– Vi kan ikke ha det sånn at elever ikke tør å komme på skolen. Alle barn skal føle seg trygge, sier Solberg.

Høyre mener skolene trenger flere voksne som kan bidra til trygghet og håndtering av krevende situasjoner.

– Skal vi lykkes med å få ned uro og bråk, og ta tilbake roen og disiplinen i klasserommet, må vi ansette flere yrkesgrupper i skolen. Jo flere trygge voksne vi får inn, desto enklere blir det å både forebygge og håndtere utagerende elever når det smeller, sier Solberg.

Vil bryte opp konfliktmiljøer

I dag er det bare lærere med undervisningsansvar som har særskilt vern mot vold og trusler i lovverket. Høyre vil utvide dette til å gjelde alle ansatte i skolen – også miljøarbeidere og assistenter.

– Vi må sørge for at alle som jobber i skolen har samme beskyttelse. Det er helt nødvendig hvis vi skal ta tryggheten på alvor, sier byråd Midtgarden.

Høyre foreslår også å fjerne hindre i taushetsplikten slik at skolene får bedre tilgang til relevant informasjon ved skoleoverganger. Målet er å unngå at elever med alvorlige konflikter plasseres i samme klasse eller på samme skole.

– Når vi ser at volden øker, må vi gi skolene den informasjonen de trenger for å ta grep. Vi må rett og slett bryte opp miljøer som ikke fungerer, sier Midtgarden.

I tillegg ønsker Høyre å gi skolene mulighet til å flytte elever som mobber, fremfor at ofrene må bytte skole.

– Det viktigste er alltid å forsøke å sette inn tiltak på skolen først. Men hvis det går så langt at man ikke klarer å løse det, så ser vi i mange tilfeller at det er ofre som velger å bytte skole. Vi mener at det ikke skal være offeret som skal ta den belastningen det er, sier Oslo-byråden.

Dette vil Høyre gjøre:

💙 Ansette flere yrkesgrupper i skolen, slik at læreren kan konsentrere seg om undervisning.
💙 Gi alle som jobber i skolen særskilt vern mot vold og trusler – ikke bare lærere.
💙 Sikre at skolene får tilgang til relevant informasjon om konflikter mellom elever ved overganger, som mellom ungdomsskole og videregående.