Utfordret finansministeren: – Er det pengebruken som hindrer rentekutt?
Høyres nestleder Henrik Asheim mener regjeringen undergraver egne løfter om lavere rente. – De sier de vil holde igjen, men bruker mer penger enn noen gang, sa han i spørretimen.

I onsdagens spørretime utfordret Høyres nestleder Henrik Asheim regjeringen på pengebruken i revidert nasjonalbudsjett.
– Finansministeren skriver at vi må unngå en mer ekspansiv politikk. Det er kloke ord, men jeg har hørt dem før, sa Henrik Asheim fra Stortingets talerstol.
Han viser til at oljepengebruken har økt med over 216 milliarder kroner siden 2022 – mer enn under pandemien. Samtidig har regjeringen inngått budsjettavtaler med SV som har presset pengebruken ytterligere opp.
– Mye av pengebruken har kommet fordi budsjettene har sprukket. Senest i høst, med 10 milliarder ekstra til kommunene, sa Asheim, og viste til at Norges Bank har pekt på høy offentlig pengebruk som en vesentlig årsak til at renten holder seg oppe.
I lang tid har Støre-regjeringen lovet folk at vi er ved vendepunktet der renten skal kuttes. Men rentekuttet har blitt utsatt gang på gang, og lar fortsatt vente på seg.

– Da vil jeg spørre helt åpent: Er finansministeren enig med Norges Bank i at den offentlige pengebruken har gjort det vanskeligere å kutte renten? sa Asheim.
Presses fra SV og Senterpartiet
Høyres nestleder stilte også spørsmål ved hva som nå skjer når regjeringen skal forhandle revidert budsjett med både SV og Sp: Senterpartiet sier at dette blir de tøffeste forhandlingene Ap har hatt i denne perioden, og krever store avgiftskutt. SV sier at de ikke kan gå med på et budsjett som ikke styrker offentlige tjenester.
– Det er åpenbart at politikken på rødgrønn side spriker og at regjeringens posisjon er svak. Hvis regjeringen virkelig mener det de skriver, kan de da gå med på økt pengebruk i forhandlingene – og samtidig hevde at de tar hensyn til renten? spurte Asheim.
Stoltenberg svarte blant annet at regjeringen har som mål å skjerme de som trenger fellesskapets innsats mest, og at regjeringen vil fortsette å investere i velferdsstaten.
– Noe av det minst omfordelende er jo at renten er høy. Det betyr at utgiftene øker for dem som har store lån, og inntektene øker for dem som har mye penger på konto. Derfor er ganske mange bekymret for at renten ikke går ned, selv om regjeringen har lovet det gang på gang, fastslo Henrik Asheim.